- Siden vi ikke har regnet inn noen betydelig effekt fra en produksjonsfrys fra helgens møte i vårt siste prisestimat, endrer ikke de mislykkede Doha-forhandlingene noe på våre utsikter for oljeprisen, skriver senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen i en oppdatering fra meglerhuset Danske Bank Markets mandag.

Ned nesten to dollar fatet

En rekke store oljeprodusenter, både i og utenfor oljekartellet Opec, møttes til forhandlinger om produksjonsfrys i Doha i Qatar søndag. Forhandlingene havarerte. 

Mandag ettermiddag er prisen på førsteposisjonskontrakten for nordsjøoljen Brent ned litt mer enn én dollar fatet sammenlignet med nivået fra fredag kveld. Kontrakten handles i skrivende stund til 42,12 dollar etter å ha vært handlet så lavt som 40,10 dollar tidligere på dagen mandag.

Pedersen i Danske Bank tror prisen gradvis skal stige frem mot slutten av året og inn i neste år.

- Vi tror fremdeles at prisen på Brent vil være på 46 dollar i gjennomsnitt i fjerde kvartal i år og på 52 dollar fatet i 2017, skriver Danske Bank-analytikeren. 

Meglerhuset mener det er flere drivere for høyere oljepris både på kort og mellomlang sikt.

Kort sikt:

  • Mulighet for nye frysforhandlinger i Opec
  • Svakere dollar, som kan løfte prisen siden olje selges i dollar
  • Bedre utsikter for kinesisk økonomi kan øke oljeetterspørselen
  • Global industriproduksjon kan ha nådd bunnen og bedring kan øke oljeetterspørselen

På mellomlang sikt:

  • Produksjonen i USA kan falle mer enn ventet på grunn av lavere oljepris og dermed redusere det globale oljetilbudet

Opec-toppene møtes snart igjen

Pedersen minner om at Opec-landene igjen kommer sammen til sitt halvårlige toppmøte i begynnelsen av juni.

- Gruppen kan kanskje på ny forsøke å etablere et grunnlag for en eller annen form for frys, selv om havariet i Doha denne helgen understreker splittelsen mellom spesielt Saudi-Arabia og Iran, skriver Pedersen.

- I mellomtiden vil den nedadgående trenden i amerikanske dollar, bedring i utsiktene for kinesisk økonomi og bunnoteringen for nedgangen i global industriproduksjon drive oljeprisene høyere, legger han til.

På mellomlang sikt forventer han at oljeproduksjonen i USA kan falle mer tilbake enn ventet.

- Den siste tidens utvikling i riggtellingen i USA tyder på at de offisielle prognosene for amerikansk produksjon undervurderer den negative innvirkningen produksjonen vil få på grunn av lav oljepris, noe som vil være en annen støttende faktor for oljeprisen, skriver Pedersen.

Overrasket over prisutviklingen

Sjef for råvareanalyse i SEB, Bjarne Schieldrop, sier til DN mandag at han er overrasket over hvor lite oljeprisen har falt tilbake mandag. Han peker på at en oljestreik i Kuwait hjelper med å holde prisen litt oppe.

Schieldrop ønsker ikke å spekulere i hvor mye oljeprisen kan falle de nærmeste dagene.

- Det vil være rart hvis vi ikke kommer under 40 dollar fatet, sier han og utelukker samtidig ikke større fall med henvisning til store spekulative posisjoner som har bygget seg opp i markedet før møtet.

Les også:

Dette hindret oljepriskollaps etter Doha-møtet  

Slik har Doha-toppmøtet påvirket oljeprisen

Her flytter den siste mekaniske bedriften fra Akerselva
Vemodig, sier Lars-Petter Eriksen (71), som overtok som daglig leder etter faren. Nå er det sønnen som styrer Autogen. En epoke er over i norsk industrihistorie når den aller siste mekaniske bedriften flytter fra industriens vugge i Oslo.
02:28
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.