I en ny rapport anslår Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, at oljeprisen skal videre ned i år. Anslaget for Brent-prisen for2016 nedjusteres til 34,28 dollar per fat.

BAKGRUNN: Fersk rapport: Venter kraftig oljeprisfall

- Det var en svært bearish oljerapport, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DN.

Å være «bearish» er en engelskspråklig betegnelse på å vente at noe faller i verdi.

I rapporten økte EIA anslagene for oljeproduksjon utenfor OPEC og senket anslagene for global etterspørsel frem til 2017.

Disse to faktorene ventes å spille inn på oljeprisutviklingen i årene fremover, men det er stor usikkerhet knyttet til de to.

Venter Opec-økning

Oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia i spissen, ventes å øke oljeproduksjon videre.

Blant annet ønsker både Iran og Irak å øke oljeproduksjon, samtidig som Libya produserer langt under tidligere nivåer på grunn av konflikter og ustabil politisk situasjon i landet. I dag produserer Opec omtrent 33 millioner fat olje per dag.

Opec og Russland ble tidligere i år enige om å fryse oljeproduksjonen. Analytiker Schieldrop er skeptisk til effekten av dette, ettersom produksjonen allerede er høyere enn etterspørselen.

- Opec kommer ganske sikkert å ligge nærmere 34 millioner fat per dag mot slutten av 2017. Så produksjonsfrys fra OPEC hjelper ikke. Hvis de andre Opec-landene øker produksjonen, kommer ikke Saudi-Arabia til å sitte med hendene i lomma og gjøre ingenting. Da vil de også øke produksjonen, sier Schieldrop.

Både Saudi-Arbias oljeminister Ali Al Naimi og Opecs generalsekretær Abdalla Salem el-Badri har sagt gjentatte ganger siden oljeprisfallet i 2014 at oljekartellet ikke vil kutte produksjon for å finansiere høykostnadsprodusenter utenfor Opec.

Dermed er spenningen i oljemarkedet heller knyttet til hva som vil skje med etterspørselsveksten i verden og oljeproduksjon utenfor Opec, ifølge Schieldrop.

Prisen er «ut av kontekst»

Schieldrop tror ikke oljeetterspørselen vil øke markant fremover, i tråd med EIAs estimater.

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: SEB)

Hans oljeprisprognoser for 2016, 2017 og 2018 ligger på henholdsvis 40, 50 og 60 dollar i gjennomsnitt for de aktuelle årene.

Han forklarer at markedet er drevet mye av sentiment, altså hvordan ulike aktører selv opplever markedet. Finansielle aktører som spekulerer i oljeprisen spiller også en sentral rolle i prisingen av olje om dagen, ifølge SEB-analytikeren.  

Siden bunnen i januar i år har oljeprisen steget oppunder 50 prosent frem til i dag, som har gjort at flere aktører, deriblant den norske oljeanalytikeren Thina Saltvedt i Nordea Markets spår at prisbunnen allerede er nådd.

BAKGRUNN:

Schieldrop mener på sin side at oljeprisutviklingen vil være usikker fremover:

- I 2015 var oljemarkedet i solid overskudd hver dag i året, likevel gikk til 65 dollar fatet i mai og juni. Markedet kan sette prisen ut av kontekst fra fundamentale forhold. De fundamentale forholdene har ikke endret seg mye i perioden oljeprisen har økt fra 27 dollar fatet til 40 dollar fatet i dag, det er drevet mye av sentiment, sier han.

Kompleks oljeproduksjon

EIAs estimater tilsier at produksjonen utenfor Opec vil være sterkere enn ventet. Da oljeprisen først begynte å falle i 2014, var lå de fleste estimatene på breakeven-prisene i amerikansk skiferolje på mellom 70 og 80 dollar fatet. I dag er det langt lavere.

- Her er det snakk om hva de ulike aktørene legger til grunn om global oljeforsyning. Det er en veldig stor og kompleks materie. Det er klart at det har kommet enorme kostnadskutt i sektoren, og for mange produsenter er smertegrensa nå nede i 40 dollar fatet, sier Schieldrop.

Han trekker frem det amerikanske oljeselskapet Chevron, som er en av verdens største oljeselskaper, som eksempel.

Selskapet hadde kapitalmarkedsdag tirsdag, og la frem tall på hvordan oljeprisen vil påvirke antall skiferrigger i USA som blir profitable. En oljepris på 40 dollar gjør at selskapet kan tjene penger på 1.300 rigger. En oljepris på 50 dollar fatet gjør at dette tallet hopper til 4.000. En oljepris på 60 dollar gjør at dette tallet øker videre til 5.500 profitable rigger. Oljeprisen Chevron bruker er WTI-prisen (West Texas Intermediate), som er amerikanskprodusert olje. I dag koster et fat WTI-olje om lag 37 dollar.

- Prisene på WTI-olje for levering i 2017 er omtrent 44,5 dollar, som gjør at mange selskaper i teorien kan sikre fortjenesten sin fremover, forklarer Schieldrop.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Ny storbank kutter fastrenten
DNB kutter fastrenten med 0,04 prosentpoeng

Sier opp og permitterer 260 ansatte i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert: