Oljeprisen falt gjennom hele uken før den hentet seg noe inn fredag. På tross av oppgangen fredag har juli vært en måned preget av oljeprisnedgang, og flere aktører venter et videre fall.
Les mer oljeprisutviklingen gjennom uken her:
- Oljeprisen faller til under 42 dollar fatet
- - Det er alt for mye olje i markedet, det er en ufattelig mengde
- Oljeprisen falt etter overraskende lagertall fra USA
- Statoil-sjefen: - I denne perioden ser jeg bare stor usikkerhet
De amerikanske storbankene Morgan Stanley og Bank of America Merrill Lynch venter begge oljeprisfall fremover. Oljeprisfallet ventes likevel å etterfølges av en prisoppgang. Den norske oljeanalytikeren Torbjørn Kjus i DNB Markets tror derimot fallet er over, og venter en «brå» prisoppgang fremover.
Økt oljeoverskudd
Fredag falt brent spot-oljeprisen til under 42 dollar fatet, det laveste nivået på over tre måneder. Oljeprisen styrket seg noe utover dagen, og endte uken på 43,3 dollar fatet. Oljeprisen har falt med over 14 prosent i løpet av juli.
Den amerikanske WTI-oljen har også falt gjennom uken, og endte på 41,4 dollar fatet fredag.
Uken som gikk var preget av nyheter om økende produksjon i USA kombinert med økende oljelagre. De to nyhetene signaliserer økt produksjon, men redusert etterspørsel av råolje.
Det presser ned oljeprisen i et marked som over lang tid har vært preget av oljeoverskudd. I januar i år var oljeprisen nede i 28 dollar fatet, blant annet etter at oljekartellet Opec fortsatte å nekte å begrense egen oljeproduksjon.
«Utfordringer» i oljemarkedet
Morgan Stanley skriver i en oljeoppdatering denne uken at den ser risiko for et ytterligere oljeprisfall ned mot 35 dollar fatet.
«Utfordringer til vekst fortsetter for andre halvår, og forsterker vår ‘bearish’ forventning.», skriver økonomene i rapporten. Bearish er et uttrykk som brukes for å beskrive nedadgående pris.
Morgan Stanley konkluderer i rapporten at forventet oljeoverskudd som følge av økt oljeproduksjon, et «alvorlig» overskudd av raffinerte oljeprodukter, begrenset etterspørsel etter råolje, svakere enn ventet global økonomisk vekst, makroøkonomisk risiko og lange posisjoner i oljemarkedet dytter oljeprisen ned mot 35 dollar fatet.
Storbanken venter at oljeprisen og balansen i oljemarkedet kommer tilbake rundt midten av 2017.
Venter produksjonskollaps
Bank of America Merrill Lynch konkluderer i en oljeoppdatering denne uken med at den venter oljeprisfall fremover, men en oppgang i 2017.
«Vær forberedt på en W-formet oljeprisoppgang», heter det i rapporten fra BofA Merrill Lynch Global Research.
En W-formet oppgang betyr en ustabil utvikling med fall og stigning før prisen stabiliserer seg. Storbanken venter at brent-oljeprisen ender med et gjennomsnitt på 46 dollar fatet for 2016, og 61 dollar fatet for 2017.
I rapporten venter banken mulig produksjonskollaps i en rekke oljeproduserende land, som kriserammede Venezuela, Algerie og Angola.
Det vil igjen føre til en oljeprisøkning i 2017, ifølge rapporten, med mindre det kommer en global resesjon eller et «positivt tilbudssjokk». Dersom en av disse finner sted, tror banken at oljeprisen vil falle under 40 dollar fatet.
Morgan Stanley mener på sin side at «sannsynligheten heller mot at oljetilbud kommer tilbake», og konkluderer med at sjansen for produksjonsøkning fra kriserammede land som Nigeria og Libya er «bemerkelsesverdige og undervurderte».
Politisk uro, kamphandlinger og sabotasjeangrep har de siste månedene ført til at daglig produksjon på flere millioner fat olje har falt bort i de to landene.
Les mer om uroen i Libya og Nigeria her:
- Da han sluttet å betale militsgruppene, lammet de oljen
- IS fortsetter å feste grepet om Afrikas største oljeland
Tror fallet er over
- Prisfallet den senere tiden er delvis sentimentdrevet, og du kan ikke regne hjem rent fundamentalt hvor det vil stoppe. 42,3 dollar er 200 dagers glidende snitt, og jeg tror ikke vi skal særlig under det nivået, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til TDN Finans fredag og viser til at finansaktører har shortet markedet «ganske massivt». Å shorte er et begrep som brukes om å vedde på prisfall.
Han sier oppbyggingen av store shortposisjoner minner om situasjonen fra november 2015 til midten av januar.
- Da gikk prisen brått opp 13 prosent. Noe lignende kan fort skje i andre halvår i år, sier Kjus.
På noe sikt mener han markedet vil stramme seg betydelig til.
- Markedet globalt sett er omtrentlig i balanse pr nå, og det vil fortsatt være etterspørselsvekst i 2017 og 2018, selv om den blir svakere. Tilbudssiden vil ikke klare å vokse noe særlig, sier han.
DNB Markets anslår en oljepris på 55 dollar fatet for fjerde kvartal. For 2017 har ikke meglerhuset et endelig anslag, men Kjus regner ifølge TDN Finans med at det blir i nærheten av 65 dollar fatet, som han tidligere har satt som 12 måneders prismål.
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
Varsler betydelig krone-styrkelse
- Bekrefter at bunnen er nådd
Investor forbannet på lokalavis - vil rive sjøhuset til redaktørens familie
Sluttpakker for to milliarder (+)
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.