Nye dokumenter DN har fått tilgang til viser hvordan daværende Aker Kværner inngikk en avtale med Unaoil i 2007. Unaoil utpekes av Huffington Post og Fairfax Media som en «bestikkelsesfabrikk» som har hjulpet vestlige selskaper med å sikre oljekontrakter i Midtøsten og Afrika. Unaoil avviser alle beskyldnnger.

Blant selskapene som trekkes inn i denne saken er Aker Kværner, som senere skiftet navn til Aker Solutions. Da Kværner ble skilt ut som eget selskap i 2011, var det dette selskapet som overtok det som påstås å være et oppdrag det blir stilt spørsmål ved.

DN har fått tilgang til en rekke avtaler, eposter og andre dokumenter fra Fairfax Media. Disse dokumentene viser at Aker Kværner i juli 2007 inngikk en representasjonsavtale med Unaoil med hensikt å «vinne en kontraktspakke på Kashagan-feltet».

Stanset betaling

Avtalen var av typen «no win – no fee». Hvis Aker Kværner ikke fikk noen avtale, skulle det norske selskapet heller ikke betale noe. I kontrakten mellom Aker Kværner og Unaoil fremgår det at Unaoil forplikter seg til å «gjøre sitt arbeid etter de høyest mulig etikkstandarder», samt følge Aker Kværners etiske regelverk, som inngår som et vedlegg til kontrakten.

«Representanten (Unaoil, red.anm) skal under ingen omstendighet forsøke å på uregelmessig måte påvirke selskapets kunder direkte eller indirekte for å handle til fordel for selskapet», heter det i avtalen.

Aker Solutions fikk to store avtaler knyttet til Kashagan-feltet i 2008 og 2009. Ifølge børsmeldingene Aker Solutions sendte ut hadde avtalene en verdi på godt over ti milliarder kroner. Kontraktene ble tildelt av det italienske oljeselskapet Agip, som var operatør for Kashagan-feltet.

Unaoil bidro blant annet med utvikling av prosjektet, markedskommunikasjon og arbeidere som jobbet på Kashagan-feltet. Unaoil var altså en underleverandør til Kværner. For denne og annet arbeid skulle Unaoil ha én prosent av kontraktsverdien, ifølge dokumentene.

I et notat utarbeidet av Unaoil til Aker Solutions i mai 2010 fremgår det at betalingene fra Aker Kværner brått stanset i 2010. Unaoil mente Aker Solutions unnlot å informere om arbeidet selskapet gjorde i Kasakhstan og som Unaoil hadde rett til å få betalt en andel av.

I en pressemelding fra Kværner, som publiseres tirsdag morgen, sier selskapet at prosjektet ble så omfattende at "Unaoils krav om verderlag ikke lenger sto i rimelig forhold til Unaoils leveranser". Dette økte kravet til aktsomhet, ifølge selskapet, som også ba om dokumentasjon på Unaoils referanser, noe det ikke fikk, ifølge meldingen.

 

Røkke forhandlet?

Uenigheten gjorde at partene forberedte seg på en voldgiftssak, men «et forlik vil være å foretrekke for alle parter», heter det i en epost sendt mellom to Unaoil-direktører.

11. februar 2011 skrev en Unaoil-direktør et brev til Aker Solutions. Der det blir skissert to alternative betalingsformer, men der Aker Solutions skal betale 11 millioner dollar i henhold til representasjonsavtalen, cirka 60 millioner kroner på dette tidspunktet.

I en epost sendt fra Thommessen-advokat Pål Lieungh, som representerte Unaoil, til to Unaoil-direktører, står det at styret i Aker Solutions tok saken «alvorlig». Styret mente beløpet var «for høyt», de ville ha et møte for å bli enige om beløpet og krevde revisjon av at «ingen ulovlige aktiviteter har funnet sted i tilknytning til prosjektet».

«Majoritetseieren og styrelederen i Aker, Kjell Inge Røkke, vil forhandle på Akers vegne. De vil møtes denne uken», skrev Thommessen-advokaten i eposten.

Aker, som det vises til, er trolig en forkortelse for Aker Solutions.

Tapte voldgiftssaken

DN har ikke fått bekreftet at Røkke faktisk deltok i det nevnte møtet, men han skal ha engasjert seg i saken som styremedlem og stor eier, får DN opplyst.

Aker Kværner/Aker Solutions hadde betalt 23 millioner kroner frem til betalingen stoppet. Beløpet ble betalt til en konto i HSBC i Monaco, der Unaoil har hovedkvarter.

Det skulle bli mer å betale.

Voldgiftssaken, som ble avsluttet i januar 2013, førte til at Kværner måtte betale ytterligere drøyt 100 millioner kroner til Unaoil. Det norske selskapet fikk ikke medhold på noen punkter. Beløpet ble betalt til en konto i DNB i Norge, ifølge Kværners pressemelding.

For innleie av personell betalte det norske selskapet i tillegg anslagsvis 225 milioner kroner, opplyser Kværner. Det jobbet flere tusen ansatte på prosjektet og Unaoil bidro med en stor andel av disse, ifølge Kværner.

Før det ble satt endelig sluttstrek hadde Aker Kværer/Aker Solutions/Kværner betalt cirka 350 millioner kroner til Unaoil.

Kværner gjentar i pressemeldingen at selskapet anser at det ikke kan klandres for å ha gjort noe ulovlig i forindelse med samarbeidet med Unaoil.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele saken her.