Dystre utsikter for oljeservicebransjen gjør banker og finansieringsselskaper nervøse. Den statlige garantiordningen som sørger for finansiering av offshoreskip, Giek, tar nær én milliard i tap.
– Jeg er bekymret på vegne av oljeservicenæringen og eksportørene. Deler av næringslivet langs kysten skal gjennom en omstilling, og i mellomtiden kan det bli tungt for flere, sier Wenche Nistad, administrerende direktør i Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek).
Den statlige garantiordningen er viktig for mange selskaper som kjøper norske eksportvarer. Særlig offshoreskip i utenriksfart for norske og utenlandske rederier har sikret finansiering delvis med en lånegaranti i Giek. 86 prosent av Gieks portefølje er innen offshore serviceskip, rigg og drilling.
– Her har vi gjort ekstraordinære avsetninger i år, fordi markedet er krevende, sier Nistad.
Én milliard
Lavere oljepris og mindre aktivitet for offshoreskipene gjør at Giek ser mulighet for at det kan komme tap på utlån. Det kan bety at Giek må betale erstatninger, og derfor tok det nesten én milliard kroner i avsetninger i årets fire første måneder. Det er det høyeste nivået etter finanskrisen.
– Det er naturlig ut fra den krevende situasjonen i bransjen. Fraktratene er lave og inntjeningen er fallende. Det har vi lagt inn i våre analyser, og vi ser behov for å være føre var, sier Nistad.
– Når kan tapene komme?
– De fleste selskapene har langsiktige kontrakter offshore, vanligvis i fem år, og skipene er i drift. Jeg tror vi skal et stykke inn i 2016 før enkelte låntagere kan få problemer. Håpet er at de rir stormen av.
Døren er åpen
DNB hadde 166 milliarder kroner i utlån og garantier til shipping og offshore ved utgangen av første kvartal, og banken er ofte med som garantist i et nybygg sammen med Giek. Under messen Nor Shipping sist uke sa DNBs shippingsjef Kristin H. Holth at det i utgangspunktet har nok med å betjene eksisterende kunder i offshoresektoren.
– Det er en meget trang dyse for å ta inn nye kunder for øyeblikket, sa Holth.
Wenche Nistad sier Gieks kredittpraksis er uendret. Derimot har søknadsbunken endret seg.
– Av søknader hittil i år har fornybar energi og fastlandsindustri tatt en langt større andel av totalen, sier hun.
I årets fire første måneder fikk Giek 74 søknader, og det totale søknadsbeløpet var på 9,8 milliarder kroner. I samme periode ifjor var det 69 søknader, og totalbeløpet på 16 milliarder kroner.
– Etterspørselen fra andre næringer kan ikke veie opp for bortfallet i offshore. Men jeg tror vi kan se en vekst i fastlandsnæringene fremover, fordi de får tak i bedre fagpersonell og nyter godt av en lav kronekurs, sier Nistad.
Forvaltningen av Gieks garantiordninger fikk et underskudd på 418 millioner kroner i årets fire første måneder, mot et overskudd på nær 560 millioner kroner i samme periode ifjor.
Les også:
FMC sier opp 400 ansatte
Aker Solutions kutter 200 arbeidsplasser
Oljesmellen struper inntjeningen
Se og hør DNs Bård Bjerkholt snakke om oljeprisen og nervøse Statoil-aksjonærer
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.