«Bruddet» mellom selskapene ble bekreftet søndag kveld. Fusjonen ble verdsatt til 35 milliarder dollar, om lag 280 milliarder kroner, da avtalen ble kunngjort i november 2014, men nå blir den altså ikke noe av.
Intensjonsavtalen utløp lørdag uten at aksjonærene i Halliburton og Baker Hughes ble enige om å forlenge den. Avtalen har fått kritikk fra amerikanske konkurransemyndigheter, som i forrige måned gikk til søksmål for å blokkere fusjonen.
Gigantavtale
– Utfordringer med å oppnå gjenstående godkjennelser og generelle industrielle betingelser, som har rammet økonomien i avtalen betydelig, førte til konklusjonen om at et opphør av avtalen er den beste løsningen, sier Halliburton-sjef Dave Lesar i en pressemelding.
Avtalen gikk ut på at Halliburton, verdens nest største oljeserviceselskap, skulle kjøpe opp Baker Hughes, som er tredje størst. Men i stedet må selskapet ut med 3,5 milliarder dollar i kompensasjon til konkurrenten innen onsdag.
– Skuffende
Amerikanske konkurransemyndigheter mente den planlagte fusjonen ville fjerne konkurransen, øke prisene og redusere innovasjonen i oljeservicesektoren. Baker Hughes' sjef Martin Craighead sier i en uttalelse at han er skuffet over utfallet.
– Dette var en ekstremt kompleks, global transaksjon, og til slutt kunne vi ikke finne en løsning som tilfredsstilte myndighetenes konkurransekrav, verken i USA eller i utlandet, sier han.
Halliburton og Baker Hughes operer i en rekke land verden over, og begge selskapene har over 1.000 ansatte i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.