Møt årets gasellevinner
- I år vil vi mer enn doble på alle måltall, sier daglig leder Tom Hasler i IKM Cleandrill.
03:19
Publisert:
Vannet skvalper idet seks-syv mann skal til å buksere en diger pumpe oppi en vannfylt container ved en lagerhall på Sotra. De skal simulere arbeid på 1500 meters dyp. Forgjeves prøver de å koble en kabel til pumpen, men innser at de prøver å koble en hannplugg til en hannkontakt. En kar sukker og sier:

– I dagens samfunn burde strengt tatt ikke dette være et problem.

Hendelsen er unntaket som bekrefter regelen: Alt går veien for IKM Cleandrill. Bedriften er Norges mest spretne vekstbedrift, vinner av DNs nasjonale gasellekåring for 2015.

Treg start

Hele historien startet for nesten 15 år siden, da to nordmenn og en brite ble kjent da de jobbet med et vellykket havbunnsoppdrag utenfor kysten av Vest-Afrika. Senere havnet alle tre i Bergen. I 2010 startet de for seg selv. Tom Hasler, Harald Hufthammer og Sveinung Olsen grunnla Cleandrill ut fra en idé om at nye miljøreguleringer ville skape behov for ny boreteknologi.

De første 18 månedene gikk likevel tregere enn de så for seg. Mye av tiden gikk med til å diskutere med mulige investorer. De fant ingen som passet dem. De drev på sparebluss og vegret seg for å bruke penger på flybilletter. I tillegg snakket de tre gründerne mye med potensielle kunder. Miljøteknologien de hadde tenkt å selge slo ikke an. Dermed snudde de, og satset på et annet produkt, forteller daglig leder Tom Hasler.

– Det er en veldig vanlig feil for ingeniører å konsentrere seg om teknologien det første året, og så forsøke å selge den. Vi ønsket å være sikre på at vår teknologi var tiltrengt heller enn bare smart.

Vinnerproduktet

Løsningen ble en metode for å gjenvinne boreslam fra såkalt topphullsboring. IKM Cleandrill stiller med egenutviklet utstyr og bemanner det ute på boreriggene. Fordelen for kundene er at løsningen sparer manuelt arbeid og kranbruk. I tillegg kan borevæskene resirkuleres, noe som tillater oljeselskapene å bruke dyrere og mer avanserte borevæsker. Det har slått an.

– Det er sterke miljøargumenter for det, men det er også en teknisk mulighet. Det er vinn-vinn, sier Hasler.

Selv om det globale oljemarkedet fortsetter å falle, mener han vekstpotensialet er svært. Lignende resirkuleringsmetoder brukes bare i fem prosent av verdens offshore-brønner, men selskapet mener teknologien er aktuell for tre fjerdedeler av alle slike brønner. Da er det mulig å vokse selv i et krympende totalmarked.

– I år vil vi mer enn doble på alle måltall, sier Hasler.

– Det er fantastisk at noe vi startet i mitt gjesterom i Hjellestad for fem år siden har vokst til dette.

 

Kyllingstad slo til

IKM-eier Ståle Kyllingstad får mye av æren. Den profilerte jærbuen kom inn etter at Cleandrill hadde vært på ørkesløs investorjakt i halvannet år. Både oppstartsfond og større oljeserviceselskaper var inne i bildet. Et 20 minutter langt møte med Kyllingstad inne på hans jakttrofé-prydede kontor på Sola gjorde utslaget.

– Ja, det varte vel omtrent i 20 minutter, sier Kyllingstad.

Hovedeier og styreleder i IKM Cleandrill, Ståle Kyllingstad, får mye av æren for veksten.
Hovedeier og styreleder i IKM Cleandrill, Ståle Kyllingstad, får mye av æren for veksten. (Foto: Dagens Næringsliv)
Han sier han kjente fagområdet, fikk tro på folkene og slo til. IKM tok to tredjedeler av eierskapet i bedriften.

I år vil vi mer enn doble på alle måltall, sier daglig Tom Hasler i IKM Cleandrill.
I år vil vi mer enn doble på alle måltall, sier daglig Tom Hasler i IKM Cleandrill. (Foto: Eivind Senneset)
Hasler angrer ikke på avtalen.

– Kyllingstad er fleksibel, tror på vår forretningsmodell, og tar raske avgjørelser på minutter, i stedet for på måneder, sier Hasler.

Gründerne fant ut at IKM kunne tilby noe mer enn penger: Nemlig en bråte søsterselskaper innen ingeniørfag og fabrikkering, og en internasjonal tilstedeværelse. IKM kunne dessuten stille selskapsgarantier som var viktig for å få kundene til å slå til. På toppen fikk de Kyllingstad som styreleder.

Ekspanderer

Nå flyr Hasler verden rundt for å selge produktet, i tillegg til å pendle mellom Sotra og Aberdeen, der han nå bor. Selskapet har 16 offshoreansatte som jobber verden rundt, i tillegg til 13 på land. I Australia og Malaysia har selskapet langtidskontrakter. I tillegg leverer IKM Cleandrill tjenester i Norge, Storbritannia og Danmark. USA er det neste markedet som står for tur.

Nede i fabrikkhallen går medgründer og teknisk sjef Harald Hufthammer rundt og forklarer. Den tredje gründeren, Sveinung Olsen, har i dag en tilbaketrukket rolle som styremedlem og investor.

Hufthammer er mannen som har designet de fleste av løsningene.

Alt er tilpasset til standard container-modul-størrelser, så utstyret lett kan fraktes verden rundt.

– Ja, det er riktig, utbryter Hufthammer begeistret.

– Har du offshore-papirene i orden? Er du klar for å reise ut for oss?

Les hele saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.