- Det er viktig å huske at selv om Kværner er avhengig av å få denne jobben, så er også Statoil avhengig av å ha norske leverandører.

- Hadde ikke Kværner Stord fått dette prosjektet så ville de hatt svært lite ordreserve og da kan det hende at verftet ikke ville ha den kapasiteten om noen år. Det ville gjort Statoil veldig avhengig av Aibel, som kanskje eneste reelle leverandør i Norge, sier analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie til Dagens Næringsliv.

- Hang i tynn tråd

Offshoreentrenpenør- og- verftskonsernet Kværner dro mandag i land plattformdekkontrakten for bolig- og utstyrsenheten til den første plattformen i utviklingen av Johan Svedrup-feltet. Arbeidet som skal utføres i samarbeid med amerikanske KBR har en verdi på 6,7 milliarder kroner.

Chr. Frederik Lunde, Carnegie.
Chr. Frederik Lunde, Carnegie. (Foto: Elin Høyland)

Lunde mener kontrakten har vært avgjørende for Kværner Stord, som nå er sikret arbeid ut 2019. Konsernet kjøper seg dermed "flere år med tid", mener analytikeren. 

- Verftet hang i en tynn tråd før kontrakten kom, og det gir Kværner mye bedre tid og grei aktivitet de neste årene, selv om det er tøft generelt i markedene, sier Carnegie-analytikeren.

- Bryte kostnadskurven

Kværner-sjef Jan Arve Haugan opplyser ha etablert et nytt, konkurransedyktig kostnadsnivå som skal sikre selskapet flere kontrakter, ifølge en melding. Norske leverandører har sålangt vunnet hovedkontraktene på Johan Sverdrup, påpeker Statoil.

Margareth Øvrum, Statoil.
Margareth Øvrum, Statoil. (Foto: Jeff Gilbert.)

- Det er positivt at Statoil og leverandørene i felleskap er i ferd med å bryte kostnadskurven og sikre konkurransekraft i en tid som er krevende for hele industrien, sier Statoil-direktør Margareth Øvrum i meldingen.

Analysesjefen i Carnegie påpeker at prisreduksjoner alene har vært nok. I tillegg til at Statoil sikrer seg fremtidige valgmuligheter, har også en svakere krone bidratt til å sikre kontrakten, mener han.

- Det har vært bra effekt på valuta i forhold til en del utenlandske konkurrenter. Samtidig har de jobbet med å få ned kostnadene. De siste femten årene har de også bygget en del i Polen, og de øker gradvis, sier Lunde.

Rett vei

Selv om prisnivået innen dypvannsfelt har kommet ned 20 prosent det siste halvåret, hadde dagens Johan Sverdrup-kontrakt kommet "uansett", ifølge analytikeren.

Kostnadsutviklingen går likefullt riktig vei, og ser man inn i 2016, med høyere oljepris og mer ledig investeringskapasitet, bør man forvente flere kontrakttildelinger i 2016 enn i 2015, mener han.

- Det blir absolutt ikke høyere priser eller en bonanza, men det vil komme mer aktivitet, sier Lunde.

Han mener også at det er godt mulig at de to siste stålunderstell-kontraktene for Johans Sverdrup kommer før sommeren.

Kværner Stord. Foto:
Kværner Stord. Foto: (Foto: Eivind Senneset)

Partnermodell overrasker

DNB Markets, Swedbank og Pareto Securities mener at dagens Kværner-kontrakt er positiv for Kværner Stord, men at kontraktsverdien som tilfaller Kværner er noe lav, fremgår det av oppdateringer fra meglerhusene mandag, ifølge TDN Finans.

Kværner og KBR har henholdsvis 51 og 49 prosent i samarbeidsselskapet som skal bygge plattformdekket. DNB Markets er overrasket over KBRs andel og gjentar en salgsanbefaling på Kværner-aksjen.

Også analytikerne i Pareto Securities mener at verdien som tilfaller Kværner var lavere enn ventet, og vil nedjustere omsetningsestimatene for 2016 noe. Meglerhuset har en hold-anbefaling på aksjen, før justeringer, ifølge TDN Finans.

Høyere risikoprofil

Pareto estimerer at inntektene for Kværner vil fordeles med 850 millioner kroner i 2015-16, én milliard i 2017, én milliard i 2018 og 500 millioner kroner i 2019.

«Ingen kommentarer har blitt gitt rundt marginer, men vi regner med at disse er under fem prosent og at risikoprofilen er generelt høyere enn kontrakter tildelt tidligere år», skriver Pareto Securities.

Swedbank skriver at Kværner indikerer at kontrakten er vunnet med en bruttomargin som er høyere enn deres anslag på tre prosent, og at den kan være opp mot fem prosent, ifølge TDN Finans.

Spretter opp

Swedbank har en hold-anbefaling på Kværner-aksjen, men råder til å selge aksjen dersom kursen stiger markert.

Carnegie har en kjøpsanbefaling på Kværner-aksjen med kursmål 9 kroner på seks til tolvmåneders sikt.

Kværner stiger 6,5 prosent til 6 kroner aksjen på en svak Oslo Børs mandag. Det verdsetter selskapet til omlag 1,6 milliarder kroner.

Les også: - En svært god dag for næringen og for Norge
Kværner får milliardkontrakt på Johan Sverdrup
Kværner rykker til på børsen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.