Mens fellesnevneren på Pareto Securities' årlige olje- og offshorekonferanse onsdag var gryende optimisme, startet torsdag på en mer dyster tone.

Først ut på talerstolen var industrieier og oljeservicenestor Kristian Siem, som er største aksjonær i en mengde selskaper i leverandørnæringen, deriblant Subsea 7 og Siem Offshore.

- Jeg vet at alle her er bekymret for offshore serviceskipnæringen, startet han presentasjonen sin.

Personlig har London-baserte Siem lenge vært foregangsmann innen konsolidering av offshore-næringene. På slutten av 1990-tallet var han en nøkkelperson i konsolderingen av den globale riggbransjen, og endte opp som storaksjonær i Transocean, verdens største riggselskap.

Siem er klinkende klar på at serviceskipnæringen har behov for å gå gjennom den samme prosessen.

- Det har lenge vært et enormt overskuddstilbud, poengterer han.

Les mer fra Pareto-konferansen:
Oljeservicetopp:  Investorene er mer intelligente
TGS-topp:  Ingen signaler om at dette skal lysne
Statoil: lar til å utnytte oljeopptur
Røkkes oljesjef: - Det er nesten utrolig
Seadrill-sjefen: Tror riggratene har nådd bunnen

Kontroll før økonomi

Men erfarne Siem har ingen vrangforestillinger om at konsolidering av den svært fragmenterte bransjen vil være enkelt.

- Utfordringen er at kontroll alltid har vært viktig enn økonomi, sier han, med referanse til de familiekontrollerte norske rederiene på vestlandet som er lite interessert i å gi fra seg sine kontrollerende eierandeler.

Siem er tydelig på at dette vil medføre utfordringer fremover.

- Disse gamle eierene er overbelånt, og vi har uhyggelige utsikter for de neste årene, understreker han.

Vil lede konsolidering

Siem gikk tidligere i år sammen med finanskjendisen og mangemilliardæren Paul Singers hedgefondgigant Elliott Management og startet et fond som har til hensikt å konsolidere serviceskipbransjen.

Siem Oil Service Invest heter satsningen, som ledes fra London av nordmannen Bengt Neteland. Neteland har fra før av erfaring fra både HitecVision og John Fredriksens systemer, samt Kjell Inge Røkkes Aker.

Men i motsetning til nettopp Aker, som virkelig har hoppet ombord på konsolideringstoget, har det vært lite nytt fra Siem i det siste. Det betyr imidlertid ikke at Siem har ligget på latsiden.

- Jeg møtte faktisk en eier her forleden. Han hadde ingen planer om å gjøre noe nå, fordi han mener at han burde betales en premie for selskapet sitt, ettersom driftskvaliteten de har er så høy. Han var virkelig overbevist, og jeg var egentlig enig med ham. Men jeg tror ikke det er noen som vil betale en premie for det om, sier Siem.

Smertefull prosess

Siem understreker at det nettopp er avstanden mellom potensielle investorer og de eksisterende hovedaksjonærene i de forskjellige rederiene som er problemet.

Poenget hans har det tilfeldigvis vært et godt eksempel på nylig. Da Aker tvang gjennom fusjon mellom sitt deleide Solstad Offshore og Rem Offshore, formelig haglet det sitater som "bakholdsangrep", "måten ting skjer på her er under enhver kritikk" og "vi ikke er vant med dette her i Norge" fra Rem Offshore-styreleder Åge Remøy.

Siem er klar på at man ikke har god tid til å vente på at vestlandsrederne skal innse realitetene.

- Mentaliteten til hovedeierne endrer seg sakte. Det er en treg og smertefull prosess de skal gjennom. Men jeg må understreke at tid er penger, også her, sier han.

Og Siem understreker hva som er realiteten for mange nå:

- Det er bedre å berge noe enn å miste alt.

Les også:
Ville skyve på gigantpensjon (DN+)
Trenger 60 dollar fatet (DN+)

 

Hør DN-podcast om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert: