– Vi så ingen tegn til noe som helst. Det kokte. Det var ingen signaler om at vi skulle havne der vi er nå, sier administrerende direktør Tor Hennig Ramfjord (51). Han tenker tilbake til august 2014 da National Oilwell Varco (NOV) i Kristiansand fikk besøk av 89 nyansatte.

– Mange har spurt meg om vi gjorde noe galt da vi ansatte så mange. Da svarer jeg nei. For vi hadde ekstremt mange ordre som skulle effektueres. Og vi klarte å levere det vi skulle – med gode resultater. Det er jeg veldig stolt av, sier Ramfjord.

Ifjor omsatte selskapet for 44 milliarder kroner med over seks milliarder i driftsresultat og var Norges desidert største gasellebedrift.

Tunge tak

Siden den gang, da alle piler pekte mot himmelen, har NOV satt uoffisiell norgesrekord i nedbemanning. Ved inngangen til 2015 hadde det norske datterselskapet til Huston-baserte NOV tett innpå 5000 ansatte og innleide. I juni kom beskjeden om at vel 600 inneleide og 900 fast ansatte måtte gå. I desember kom vedtaket om at ytterligere 900 fast ansatte må forlate kran- og boreutstyrsselskapet. Det vil særlig ramme virksomheten i Kristiansand og i Molde.

De som må forlate selskapet, vil få beskjed i løpet av januar og skal være ute innen første mai. Ingen får sluttpakker.

Dette betyr at fra første mai neste år er konsernet mer enn halvert i Norge – fra nær 5000 til 2400 ansatte. Også MH Wirth, NOVs konkurrent og betydelig mindre nabo i Korsvikfjorden like øst for Kristiansand, har halvert arbeidsstokken i løpet av 2015.

– Det har vært et veldig spesielt år. Fra full speed og peak i antall leveringer samtidig som vi måtte planlegge den første nedbemanningsrunden – og nå runde to. Det har vært fullt fart opp – og full fart ned, sier Ramfjord.

– Og det er klart dette går inn på meg. Det er tøft å måtte gi beskjed til flinke og oppegående folk som har gjort en kanoninnsats for selskapet at vi ikke har jobb til dem. Og det er en tøff beslutning å avvikle tradisjonsrik verkstedindustri både i Molde og utenfor Kristiansand.

Ny epoke

Ramfjord sier bransjen må erkjenne at det er ny tid nå.

– Vi går inn i en ny epoke.

– Hva slags epoke blir det?

– Vi må posisjonere oss for neste opptur. Den vil trolig ha en annen fasong enn den forrige. Den blir neppe like bratt. Og med helt annen vektlegging av kostnader. Det er den tydelige tilbakemeldingen fra både oljeselskaper og operatører.

– Og når kommer neste opptur?

– Det tør jeg ikke si. Noen tror på ny bonanza en gang på 2020-tallet. Vi tror kanskje vi vil kunne merke de første tegnene til ny oppgang i 2017. Men de neste halvannet til to årene blir det labert.

– Det betyr vel nye nedbemanningsrunder allerede før sommeren?

– Om det blir i 2016 eller 2017 og om det blir før eller etter sommeren, det kan jeg ikke si noe om. Jeg utelukker ingenting. Det vi må forholde oss til er at det er bråstopp i investeringene i hele verden og dårlige utsikter til nye ordre. Det er rett og slett mørkt. Men det er samtidig viktig å få frem at vi fortsatt har en ordrereserve som gjør at vi har en del å gjøre både i 2016 og 2017, så vi vil klare oss. Men vi har rett og slett ikke behov for like mange folk som før, sier Ramfjord.

– Hva tenker du om fremtiden til leverandørindustrien i Norge?

– Jeg tenker at vi nå er inne i en fase der vi må prate bransjen opp igjen selv om bildet akkurat nå er mørkt. Vi må sørge for at ikke alle bare rømmer fra bransjen. For det kommer en ny opptur. Vi vet bare ikke når.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Skuffet, trist, skremt


Oljeservicegigant halverer i Norge