- På norsk sokkel kan vi si at det er en økt aktivitet, særlig på studiesiden av prosjekter og prospekter som ligger litt ut i tid. Det er veldig mye som tyder på at Statoil kommer med en del forespørsler på litt større utbygginger i løpet av neste år, sier administrerende direktør Odd Strømsnes i Technip Norge til TDN Finans onsdag.
Han viser til Johan Castberg, Snorre Extension og fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen. I tillegg nevner han at markedet for fjerning av eldre installasjoner ser ut til å ta seg litt opp.
- Mitt inntrykk er at det er en gradvis økning i aktiviteten, oppsummerer han.
Aktiviteten øker fra 2019
Når det kommer til når studiene kan gi kontrakter påpeker Strømsnes i Technip at norsk sokkel er et svært syklisk marked, og at det har vært prosjektstopp i nesten to år. Det betyr at det er få prosjekter i 2017 og delvis 2018.
- Prosjektene våre varer typisk to år. Når du ikke har vunnet jobber for 2017 og 2018, og 2017 er gått, så er beste tilfelle at 2017 og 2018 blir aktive tilbuds- og studieår, sier Strømsnes.
Gjennomføringsmessig kan det derfor bli ganske stor aktivitet i 2019, 2020 og 2021, anslår Strømsnes.
- Det kan se ut som at noen av disse store utbyggingene rett og slett kommer samtidig. Jeg vil derfor ikke være veldig overrasket om vi i løpet av et år eller to er der at vi vil trenge folk igjen, sier han videre.
- Ser ut som det kan snu
Kommersiell direktør Ole Sanne i Ocean Installer støtter Strømsnes i at aktiviteten er noe bedre enn i 2015 når det kommer til studier.
- Jeg vil generelt si at aktiviteten er lav, men den går ikke ytterligere ned. Vi er i en fase hvor vi kan begynne å se om det kanskje snur. Sånn sett ser vi positivt fremover, men det tar nok litt tid, sier han.
Selskapet jobber med studier hvor de ser på konsepter for oljeselskapene med mål om å få ned kostnadene. Det tar imidlertid tid før dette munner ut i prosjekter.
- Foreløpig kan vi ikke se at oljeselskapene har tatt beslutninger om store nye utbygginger, men det børstes støv av noen eldre prosjekter. Disse avhenger imidlertid av ytterligere kostnadsreduksjon. Det er få prosjekter å by på, sier han.
For at feltutbyggingene skal begynne igjen må prisen litt opp, og stabilisere seg, mener Sanne.
- Jeg tror 60 dollar pr fat er viktig i så måte, fordi man da kan begynne å se på dypvannsprosjekter, sier Sanne.
Ser ingen oppgang
Konsernsjef Bjørnar Iversen i Songa Offshore sier at de på sin side ikke ser noen oppgang i hverken forespørsler eller aktivitet.
- Vi ser ikke noen økning i aktiviteten hverken i Norge eller på britisk sokkel. Markedet er svært dårlig, sier han til TDN Finans onsdag.
Når det kommer til plugging sier Iversen at det har vært noen forespørsler på britisk side, men at disse jobbene i stor grad har sklidd ut i tid. Videre har de faste kontraktsperiodene blitt redusert til nesten ingen ting.
- Jeg er ikke spesielt optimistisk når det gjelder pluggemarkedet. Dette er rene kostnader for oljeselskapene og de ønsker å utsette disse kostnadene så lenge som praktisk mulig, legger han til.
Kostnadsreduksjon gir aktivitetsoppgang
Morgan Stanley arrangerte en investortur til Norge i forrige uke hvor de ventet å få bekreftet synet om å være «undervektet i offshore og overvekt i skifer». Men det motsatte skjedde.
De mener at kostnadsreduksjon gir grunnlag for aktivitetsoppgang i årene fremover.
«Selv om kostnaden per fat varierer mye, synes det å være et bemerkelsesverdig robust antall prosjekter som er levedyktige på dagens oljepris», skriver Morgan Stanley i en oppdatering mandag, hvor de siterer FMC Technologies på at oljeselskaper har bedt dem se på 30 utsatte prosjekter og revurdere 50 andre.
Selv om oppgangen i interesse ikke har gitt økt aktivitet ennå, tror Morgan Stanley at risikoen for ordreinngangen i andre halvår 2016 har trukket mot oppsiden av forventningene.
Morgan Stanley skriver at konsensus blant boreselskapene er at man må se oljepriser på 60 dollar per fat i seks måneder for at dypvannsaktiviteten skal ta seg opp, og at de ikke tror på snarlig oppgang i ratene.
Når det kommer til riggsektoren mener Morgan Stanley å ha fått signaler på «forsiktig optimisme» fra de Nordsjø-fokuserte boreselskapene etter oppgang i forespørsler, i noen tilfeller relatert til plugging og forlating. Kontraktene skal imidlertid ligge noe lengre frem i tid.
I møtet Morgan Stanley referer fra var spøken i rommet at man faktisk kunne gå tom for borerigger og dermed dempe en mulig oppgang i aktiviteten, «en spøk som genererte en svært nervøs latter», skriver meglerhuset.
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni
Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner
John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.