Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities mener oljebransjen har skutt seg selv i foten ved å la kostnadene eskalere som den har gjort de siste årene med blant annet massiv overspesifisering.

- Kostnadsinflasjon

Det er ingen grunn til  at enkelte aktiviteter skal ta tre ganger så langt tid å utføre i dag som for 20 år siden, mener han.

- Det er høy kostnadsinflasjon, om man ser på hva industrien har lagt til seg av dårlige vaner, sier Omdal.

Kuttene som nå kommer er derfor en syklisk justering etter en lang periode med høy oljepris, påpeker han. Og de som treffes mest er seismikk, der det er størst fleksibilitet, ifølge analytikeren.

- Sånt sett er det sunt, men det er ubehagelig for investorene og spesielt for offshore- og oljeserviceselskapene er det krevende tilpasninger, sier Omdal til Dagens Næringsliv.

- Forskyvning

Analytikeren skiftet nylig beite fra Arctic Securities til Pareto, der han startet opp etter sommeren.

Årets offshore- og oljeservicekonferanse i Holmenkollen er dermed hans første. Han merker seg at stemningen er noe annerledes blant oljeselskapene enn i underskogen av leverandører.

- Stemningen er litt bedre fordi man har fått en forskyvning i maktforholdet mot oljeselskapene, i hvert fall midlertidig, sier Omdal.

Prosjekter vil falle ut

Oljeselskapet Statoil varslet onsdag om hardere lut for å redusere kostnadene og manet til samarbeid.

Omdal påpeker at behovet er reelt, og viser til at Statoil selv guider på å øke gjelden 20 prosent ved utgangen av året for å verne om avkastningen til aksjonærene.

- De tjener ikke penger, og de må jo selge eiendeler og øke gjelden for å levere den utbytteveksten. Prosjekter som er lønnsomme, fra 80 til 90 dollar, noen av dem vil falle ut. Det gjelder både onshore USA og de dyreste dypvannsprosjektene. Og så ser man noen skyer på andre prosjekter som Johan Castberg, sier Omdal.

Svakere skiferoljevekst

Det var imidlertid få skyer på horisonten da analytikeren innledet andre dag av konferansen med Paretos oljesyn torsdag.

Etter at hans kollega Thomas Aaarrestad hadde slått fast at den lå "over 100 dollar fatet" i det lange bilde, ble det nærmere anslått av Omdal til 120 dollar fatet.

Bakteppet er blant annet at veksten i skiferoljeproduksjonen i USA ventes avta kraftig fra 2015, samtidig som oljeetterspørselen vokser betydelig.

Samtidig vil saudi-arabiske Aramco investerer 400 milliarder dollar over de neste ti årene bare for å holde produksjonen stabil.

- Saudi-Arabia vil ikke være i stand til å redde oss som de gjorde inntil 2011, sier Omdal.

Strengere kapitaldisiplin

Oljeselskapenes kontantstrøm, med en break-even over 120 dollar fatet ifjor tross skiferoljerevolusjonen, støtter en høy oljepris.

Det gjør også strengere kapitaldisiplin og lavere oljeinvesteringer, som vil innvirke negativt på fremtidig produksjon, ifølge analytikeren.

Omdal er kjent for sitt optimistiske oljesyn og få om noen fryktet vel kulturkollisjon i det han startet opp hos Pareto.

- Hadde du fått jobben om ikke du hadde vært så positiv til oljeprisen?

- Jeg og Pareto har hatt et svært sammenfallende syn på oljemarkedet, og jeg tror det er en viktig grunn til at Pareto mente jeg ville passe hos dem,  sier analytikeren.

Les også:
Store oppsigelser i Subsea 7
- Ingen grunn til at norsk sokkel ikke skal fortsette å være attraktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.