Norsk oljeservice oppnådde et rekordår i fjor, ifølge en fersk rapport fra konsulentbyrået Rystad Energy.
Leverandørindustrien innen olje og gass hadde i fjor en internasjonal omsetning på 206 milliarder kroner, omtrent 40 prosent av den totale omsetningen.
Oljeservice-sektoren kan vente seg en tøff periode fremover, men dårlige tider i oljebransjen har ennå ikke slått inn for fullt, og det er medlemsorganisasjoen Norsk Industri fornøyd med.
- Den første reaksjonen er at disse tallene er veldige hyggelige å se, sier bransjesjef for olje og gass i Norsk Industri, Runar Rugtvedt. Norsk Industri er en medlemsorganisasjon for norske bedrifter.
- Fremtidsutsiktene på kort sikt er derimot veldig usikre, sier han.
Veksten avtar
- Store, internasjonale oljeselskaper har kapitalutfordringer og utsetter og kutter en rekke prosjekter. Markedet har bremset kraftig, sier Rugtvedt.
«Den sterke veksten som norsk oljeserviceindustri har opplevd både i Norge og internasjonalt ser nå ut til å avta», heter det i rapporten, som er laget på oppdrag for Olje- og energidepartementet.
- Aktivitetsnedgangen smerter ekstra for norsk oljeservice. Det var ikke forespeilet, sier Rugtvedt.
Det er spesielt skiferoljen som bidratt til at usikkerheten har slått inn. Skiferolje-boomet i USA har tatt resten av bransjen på sengen, med en raskere og høyere vekst enn forutsett, ifølge Rugtvedt. Konsekvensen av det er at det blir mer olje i markedet, og dermed bidrar til fall i prisene.
- Oljeservicebransjen i sin helhet vil kjenne på to magre å fremover i 2015 og 2016. Etter det vil det ta seg opp igjen, sier Rugtvedt.
Vil ta seg opp
Han peker på noen viktige grunner til at markedet vil ta seg opp etter noen år:
- Det bygges mye i Asia som skal tilbake på norsk sokkel
- På den norske sokkelen, med Johan Sverdrup i spissen, er det grunnlag for vedvarende aktivitet i flere tiår fremover
- Verden vil ha behov for olje i flere tiår fremover. Norge og norsk sokkel er godt rustet til fremtidens vektlegging på miljøvennlig utvninning.
Rugtvedt mener det er viktig å skille mellom vedlikeholds- og modifikasjonsmarkedet og utstyrsleverandørene innenfor oljeservicebransjen.
- Vedlikehold og modifikasjonsmarkedet på norsk sokkel er utfordrende på kort sikt men har en grunnleggende stor aktivitet på lang sikt. Utstyrsleverandørene vil i større grad bli påvirket av globale forhold, sier han.
«Rammes hardt»
Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad er fortsatt betinget optimist, men er enig i at det vil bli tøft for oljeservicebransjen i nærmeste fremtid.
- De som rammes veldig hardt nå er drift og vedlikeholds-delen av oljeservicebransjen. Resten av industrien er ok. Ikke fantastisk, men OK, fastslår Kyllingstad.
Han tror ikke oljeservice som helhet vil komme tilbake til nivået han beskriver som «fantastisk» før i 2016.
- Det er mange som allerede har slitt, selv om rapportene viser sterke tall. Noen hadde bunnpunktene sine i fjor, alt avhenger av hvor du er i næringskjeden. For eksempel hadde vi vårt bunnpunkt i fjor, der lav aktivitet i vinterhalvåret virkelig rammet oss. Nå er vi tilbake på ok nivåer, forklarer Kyllingstad.
Kyllingstad er konsernsjef i oljeserviceselskapet IKM Gruppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.