Onsdag la undervannsentreprenøren Subsea 7 frem sin delårsrapport for fjerde kvartal 2015. Selskapet lever av å selge tjenester til olje­selskapene. DN treffer Subsea7-styreleder Kristian Siem på en konferanse arrangert av meglerhuset DNB Markets i Oslo. Siem kommer rett fra et lukket møte med flere andre bransjetopper, og han har få positive nyheter med seg.

– Jeg tror denne nedturen blir dyp og lang, men det er det vi forbereder oss på. Vi er imidlertid mindre bekymret for 2016 enn for 2017, sier han.

Siem forklarer at når nedgangskonjunkturen i oljebransjen er blitt så dyp og vedvarende som det er nå, så vil det uansett ta lang tid før markedet returnerer for leverandørselskapene.

– Det kommer til å være et tidsetterslep selv om oljeprisen skulle steget kraftig i morgen, særlig på undervanns-konstruksjonssiden. Selv om det skulle komme tegn i år på at oljeselskapene vil snurre hjulene i gang igjen, ville vi ikke fått glede av det før tidligst i 2018, understreker han.

Mange utfordringer

Subsea 7-resultatene var sterkere enn de fleste analytikerne ventet. Likevel viser rapporten tydelig hvilke utfordringer selskapene i oljeservicesektoren står overfor.

  • Inntektene er ned nesten halvert på et drøyt år, og er på sitt laveste nivå på rundt fem år.
  • Ledelsen foreslår å ikke betale utbytte for 2015.
  • Selskapet venter at 2016 blir tøffere enn 2015.

Tidlig ute

Subsea 7 var blant de første oljeserviceselskapene som igangsatte krisetiltak på våren ifjor. Selskapet lanserte da en omfattende plan som skal kutte kostnadene med 550 millioner dollar gjennom å redusere bemanningen med 2500 personer og minske flåtestørrelsen med tolv skip. Siem priser seg lykkelig for at selskapet var raske på labben med grepene, som han beskriver som «drastiske».

– Det har helt klart vært avgjørende. Hvis vi ikke hadde tatt grep tidlig, hadde vi ikke klart å levere de resultatene som vi har gjort nå, sier Siem.

Det er ikke første gang den London-baserte investoren har opplevd utfordrende tider. Etter å ha startet karrieren på 70-tallet hos skipsreder Fred. Olsen, slo Siem seg opp for seg selv i det oljekrisen på 80-tallet tiltok.

– Det var så klart at markedet ville kollapse at vi for eksempel gikk helt ut av riggbransjen. Hadde vi ikke gjort det, hadde konsernet gått under, forklarer han.

Siem er tydelig på at dagens situasjon er like prekær.

– Det er alvorlig, sier han.

Siem medgir at en av hovedårsakene bak krisen er at leverandørbransjen, som han altså er en del av, la til grunn at den rekordhøye etterspørselen man så fra oljeselskapene i årene frem til 2014 ville fortsette, og derfor bestilte store mengder nye skip og rigger fra verftene. Nå sitter man igjen med et ekstremt overskuddstilbud hvor drøssevis av rigger og offshoreskip knapt finner arbeid.

– Vi forbereder oss på at nedturen vil vare flere år, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Svaret er ja, vi har hatt for mye fett

 
Nok et offshorerederi misligholder

- Vi kommer til å få et tungt år  

Følg markedene på DN Investor

Les hele avisen