Både tilhengere og oljemotstandere fikk sitt da regjeringen onsdag åpnet nye områder i Nord-Norge for oljeleting. Men alle vet at det store slaget står om Lofoten, Vesterålen og Senja.
Seks blokker som lå an til å bli tilbudt oljeindustrien ble denne gangen holdt tilbake. Fire av dem ligger nær Lofoten og to nær land på Rogalandskysten. Fremskrittspartiets olje- og energipolitiske talsmann Kjetil Solvik Olsen karakteriserer utlysingen av de 94 leteblokkene som et «klapp på skulderen til SV» – i denne runden.
– Vi håper det ikke ligger annet enn symbolpolitikk i dette, og at det ikke vil få konsekvenser for videre planer for petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Solvik Olsen, som mener langt flere blokker burde vært utlyst.
Innrømmelse
Det er blokkene som ikke ble utlyst som gjør at SV erklærer seg som en vinner i regjeringens kompromiss. Partiets miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, slår ikke følge med miljøbevegelsen i kritikken av at hver tredje blokk i denne runden blir utlyst mot faglige råd fra de miljøfaglige etatene.
– For SV er det viktig at det nå er en felles forståelse av at de blokkene som lå helt oppunder Vestfjorden er av en helt spesiell art. Dette er en innrømmelse som styrker vår argumentasjon om vern av Nordland 6 og 7 og Troms 2. Denne store oljedebatten skal vi ta i løpet av neste år, sier Snorre Valen til NTB.
Han mener at SV har fått gjennomslag for at hver eneste utlysning skal vurderes for seg og at det ikke ligger automatikk i at blokker lyses ut i områder som er åpnet i forvaltningsplanen.
– Snikåpning
Naturvernforbundet gir Valen delvis rett i at «miljøsiden i regjeringen» har vunnet gjennom på noen områder ved at de seks blokkene ble utelatt. Men overkjøringen av Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet, og Direktoratet for naturforvaltning veier likevel tyngst.
– Dette er verre enn vi kunne forestilt oss. Olje- og energiministeren gir blanke i hva miljøekspertene måtte mene, mens oljeindustrien får rød løper. Det er fortvilet å se hvordan hensynet til natur og fremtidige generasjoner kjøres over av en minister i oljetåka, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.
Bellona vektlegger at to av de utlyste blokkene grenser inn til området som omfattes av forvaltningsplanen for Lofoten, Vesterålen og Senja.
– Dette er en snikåpning av Lofoten, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.
Spennende område
I oljeindustrien blir utlysningene godt mottatt. Statoil mener det er et omfattende og spennende område som regjeringen lyser ut. Selskapet sier seg glad for at utlysningene kommer nå, og er fornøyd med omfanget.
– Vi kunne alltids ha ønsket oss at blokkene i Nordland 5 også var med i utlysningen. Men samtidig vil vi uttrykke forståelse for de vurderingene myndighetene har lagt til grunn, sier Statoil-pressekontakt for undersøkelse og produksjon i Norge, Gisle Johanson.
For Oljeindustriens Landsforbund (OLF) var det også godt nytt oljeminister Terje Riis-Johansen (Sp) kom med onsdag. De nye leteområdene gir forutsigbarhet for industrien og bidrar til å holde aktivitetsnivået oppe.
– Dette er også veldig viktig for å sikre arbeid til dem som jobber i leverandørindustrien og i oljeselskapene, sier direktør for næringspolitikk i OLF, Alfred Nordgård.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen karakteriserer utlysningene som en «ukomplisert runde». Han mener at utlysningene er i tråd med de forvaltningsplanene som er vedtatt for de aktuelle områdene.
Tidsskille
I de nordnorske oljemiljøene ble utlysningene karakterisert som et viktig tidsskille. For første gang i en konsesjonsrunde på norsk sokkel er det ikke et eneste område i Nordsjøen som utlyses, men 43 i Norskehavet og 51 i Barentshavet.
– Dette viser tydelig hvor den store leteaktiviteten kommer til å være i framtiden. Det er i Barentshavet og Norskehavet, sier styreleder Arvid Jensen i den nordnorske leverandørsammenslutningen PetroArctic til NTB.
Les også:
- Føre-var-tenkning rundt Lofoten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.