I sin årstale i februar sa sentrabanksjef Øystein Olsen at "Det er (...)et spørsmål om det er ønskelig å bruke pengepolitikken til å forsere en økning i inflasjonen når landene rundt oss er i lavkonjunktur.

Da han i dag overraskende kuttet renten med 0,25 prosent og signaliserte at renten vil forbli lav enda lengre, hadde den lave inflasjonen blitt tillagt mer vekt enn markedet ventet:

- Så lav som prisveksten er nå, så lavt som den har ligget lenge, og med de utsiktene som fortsatt ligger der, vil det ta flere år før vi når målet, sa Olsen etter å ha sluppet renteoverraskelsen.

- Det sitter en drøss eksperter nå og lurer på hva det var de hørte feil i årstalen. Hva har du å si til dem?

- Når det gjelder signaler rundt pengepolitikken så var det åpenbart stor oppmerksomhet rundt det jeg sa om at det vil ta flere år før prisene kommer opp mot målet. Det ble kanskje tolket i retning av at vi ville agere annerledes i vår rentesetting, men jeg har understreket at vårt handlingsmønster er fast. Vi vil fortsatt reagere på faktorer og hendelser som påvirker prisutsiktene, men summa summarum slik det ligger nå vil det ta noe lenger tid, sier Olsen til DN.no.

Han understreker at det i årstalen var opp til flere setninger han sa som kom litt i bakgrunnen av hovedoppslagene.

- Men akkurat den dimensjonen, at handlingsmønsteret vårt er uendret, der har kanskje kommentarene gått litt i fellen, sier Olsen.

- For en dårlig kommunikasjon
De aller fleste ekspertene ventet at Norges Bank ville la renten stå uendret på 1,75 prosent i dag etter at de overraskende kuttet renten med 0,5 prosent i desember.

Ekspertene baserer sine forventninger blant annet på Norges Banks rentebane og på en forventning om at Norges Bank skal kommunisere åpent og forutsigbart med markedet.

Derfor slo det ned som en bombe da Olsen i dag satte ned renten med 0,25 prosent.

- Tilbakemeldingene vi får fra alle kundene våre nå er «herregud, for en dårlig kommunikasjon fra Norges Bank», sier rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no.

- Må virke som man er i to forskjellige land
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank minner på sin side om at finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen senest igår advarte om risikoen som rekordhøye boligpriser og rekordhøy gjeldsbelastning i husholdningene utgjør for norsk økonomi.

- For utenforstående må det virke som man er i to forskjellige land. Den ene dagen sitter direktøren for Finanstilsynet og advarer om at vi har så høye boligpriser og så høy gjeld i husholdningssektoren at det medfører en fare for finansiell stabilitet og en fare for realøkonomien. Og så kommer sentralbanken dagen etter og kutter renten ytterligere, sier Jullum til DN.no.

- Det er forunderlig, legger han til.

Jobber alltid med å forbedre kommunikasjonen
Norges Banks mandat er å innrette pengepolitikken slik at inflasjonen skal være stabil på 2,5 prosent. Dette er et mål om en relativt stabil prisutvikling over tid, og for å oppnå dette er det viktig at gjennomføringen av pengepolitikken er preget av åpenhet og forutsigbarhet. I klartekst betyr det at markedet skal ha mulighet til å forstå og kanskje forutse sentralbankens beslutninger.

- Vil du gjøre kommunikasjonen din tydeligere, siden du åpenbart ikke ble oppfattet slik du ønsket å bli oppfattet?

- Vi er veldig opptatt av tydelighet og forutsigbarhet i vår kommunikasjon, og vi jobber alltid med å videreføre dette, sier Olsen.





Les også: «Herregud for en dårlig kommunikasjon fra Norges Bank» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.