Den norske kronen har hatt en knallsterk start på det nye året. 15 dager inn i det nye året valgte derfor visesentralbanskjef Jan F. Qvigstad å minne markedene om at en for sterk krone vil få konsekvenser for sentralbankens styringsrente.
- Dersom kronen er så sterk som den er nå over en lengre periode, også frem til mars, så vil det selvfølgelig ha en helt åpenbar innvirkning på renten, sa Qvigstad til Bloomberg News etter et foredrag i Bergen i midten av januar.
Rekordsterk krone
Effekten av uttalelsene lot ikke vente på seg. Kronen falt kraftig mot de store valutaene. Men den varte bare i et par dager. Siden midten av januar har kronen bare gått enda sterkere.
- Den norske kronen har holdt seg relativt stabil mot euro, i overkant av 7,40 siden midten av januar. Mot andre valutaer har imidlertid kronen styrket seg, i takt med euroen, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i morgenrapporten fra DNB Markets mandag.
Norges Bank følger i utgangspunktet med på den handelsveide kronekursindeksen I-44. Indeksen følger valutakursene hos Norges 44 viktigste handelspartnere og valutaene blir vektet etter hvor mye handel Norge har med landene.
Fredag endte den handelsveide indeksen på 84,45 - det sterkeste nivået noensinne.
- Det er denne kursen sentralbanken følger når de vurderer pengepolitikken. I midten av januar sa visesentralbanksjef Jan Qvigstad at kronen var sterkere enn ventet og at om den holdt seg så sterk så kunne det få konsekvenser for rentesettingen. Nå er altså kronen enda sterkere enn den gang. Det er dermed mye som tyder på at sentralbanken kan komme til å skyve rentehevinger enda lenger ut i tid. Et rentekutt kan heller ikke utelukkes om kronen styrker seg ytterligere, skriver Viland i morgenrapporten.
Kan utsette renteoppgangen
I mars holder sentralbanken årets første rentemøte. Kronekursen vil være blant faktorene som kan påvirke hovedstyrets rentebeslutning.
Tidligere har sentralbanksjef Øystein Olsen signalisert at renten vil bli hevet en gang mellom mars og august i år. Sterk kronekurs vil imidlertid være blant faktorene som trekker i retning av lavere rente. Resultatet kan bli at rentehoppet utsettes - eller at renten settes ned.
Selv om kronen nå er betydelig sterkere enn sentralbanken har sett for seg, mener visesentralbanksjefen at historien har vist at perioder med en veldig sterk norsk krone fort kan bli avløst av en markert svekkelse fordi det gjerne blir trangt i døren når alle skal ut samtidig.
- Kronen er rekordsterk nå - det er helt riktig - men vår erf#229 er også at når folk forsøker å ta profitt på et slikt nivå vil de oppdage at likviditeten i det norske markedet er ganske begrenset, sa Qvigstad i intervjuet med Bloomberg News i midten av januar.
Historiske nivåer
Mandag svekkes kronen mot både amerikanske dollar og britiske pund. Men den norske kronen er likevel på sterke nivåer mot begge disse valutaene. En dollar koster i skrivende stund 5,47 kroner. Selv om vi ikke skal lengre tilbake enn høsten 2011 for å finne tilsvarende nivåer, er dagens kurs langt sterkere enn gjennomsnittet de siste 20 årene.
Mot britiske pund er ble kronen fredag notert til det sterkeste nivået på minst 22 år. Et pund koster i skrivende stund 8,60 kroner, mens det fredag ble handlet helt ned til 8,50 kroner.
LES OGSÅ:
Spår rekordsterk krone: - Flere vil slite mer enn vi har sett til nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.