Mens TV 2 sendte 700 timer tv gratis under OL i Sotsji i 2014, er TVNorge og Discovery Networks i sin nye OL-avtale kun forpliktet til å sende 200 timer gratis fra sommer-OL og 100 timer gratis fra vinter-OL.
Det fikk flere til å frykte for at vinter-OL i Pyeongchang 2018 i stor grad ville gå på betal-tv.
LES OGSÅ: Forplikter seg kun til én syvendel så my gratis tv-innhold som TV 2 sendte fra Sotsji
LES OGSÅ: TVNorge får OL
Men nå viser det seg at en lov som trådte i kraft ifjor krever at hele OL skal tilbys gratis i Norge.
Har vernet store arrangementer
Statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, sier til DN at man har regler som skal ivareta at tv-seerne får se særskilte begivenheter uten å måtte betale ekstra.
– OL er definert som en av dem, sier Borgundvaag.
«Uten å måtte betale ekstra» betyr at du får det enten gjennom NRK-lisens og grunnpakker hos Get, Altibox, RiksTV eller Canal Digital. TVNorge og Eurosport er inkludert i disse grunnpakkene, sier Borgundvaag.
Borgundvaag sier han forventer at TVNorge vil rette seg etter det norske regelverket.
– Men det er medietilsynet som må vurdere detaljene i det, sier Borgundvaag.
Alt må sendes på åpne kanaler
Og Medietilsynet er klinkende klare i sin vurdering.
– Utgangspunktet at er at det er i sin helhet må være gratis og sendes direkte, sier direktør for konsesjon og tilsyn Gudbrand Guthus i Medietilsynet.
Hvis ikke den som sitter på rettighetene gjør sendingene tilgjengelige, kan andre tv-kanaler kreve å få sende signalene isteden, mot et vederlag.
– Hvis det blir en priskonflikt, la oss hyptotetisk si at TV 2 ønsker å kjøpe rettighetene og at man ikke blir enige, da vil vi fastsette en pris, sier Guthus.
Reglene er plattformøytrale. Det vil si at alt innholdet må gjøres tilgjengelig gjennom minst en plattform, som strømming på nett eller tv.
Hvis man likevel sender deler av OL på betal-tv-kanaler, forplikter man seg til å tilby det samme innholdet gratis andre steder, forklarer Guthus.
Gratis med forbehold
Å kalle det gratis eller et tilbud seerne må få «uten å måtte betale ekstra» kan likevel være misvisende, påpeker sportsblogger Andreas Selliaas.
Han driver sportsbloggen Sportens uutholdelige letthet og har skrevet inngående om rettighetsproblematikk i idretten.
– Ingenting er gratis. NRK betales gjennom en tv-lisens. Mange tenker tilbake til da TV 2 var gratis, men det er også betaling som går gjennom tv-pakken din nå, sier han.
Med OL under beltet har Discovery og TVNorge fått et forhandlingskort de kan bruke til å presse opp prisen de får fra distributører som Canal Digital, Altibox, Get og Riks-TV.
Den regningen kan igjen bli skjøvet ned på forbrukerne.
Samtidig må TVNorge og Discovery levere tilgjengeliggjøringen de norske reglene krever. For at noe skal kunne kalles allment tilgjengelig, må man ha omkring 90 prosent dekning gjennom tv-distribusjonen.
Det er det kun TVNorge som har av Discoverys kanaler.
– Det er der forhandlingskortet til kabelselskapene ligger, sier Selliaas.
Ønsker ikke å kommentere
Discovery Network International ønsker ikke å svare på spørsmål om de kan garantere at de vil rette seg etter reglene og gjøre hele OL tilgjengelig.
Heller ikke TVNorge ønsker å svare på flere spørsmål om OL inntil videre, opplyser kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i TVNorge og Discovery Networks.
– Vi kan ennå ikke gå i detalj utover det som er kommentert igår. Det kommer vi tilbake til.
Trond Giske: – På høy tid
Arbeidet med å sikre at store sportsbegivenheter ikke skal kunne kapres av kommersielle betalingskanaler går over seks år tilbake.
EU åpnet for at man kunne listeføre begivenheter man ville verne, men det var først i 2012 at den rødgrønne regjeringen presenterte en liste over hvilke begivenheter man ville «verne». Og reglene trådte først i kraft 1. juli ifjor.
Tidligere kulturminister Trond Giske (Ap) sier seg enig i at det i siste liten at reglene kom på plass.
– Det var på høy tid. Det kan hende at grunnene til at disse reglene kom på plass i EU først var at det tok litt lenger tid før denne type visningsrettihgeter ble flyttet over på lukkede kanaler. I England har du hadde dette spørsmålet om ting som Premier League og Cupfinalen i mange år. I Norge har NRK vært så sterke at vi ikke har hatt den problemstillingen før nylig, sier han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.