Statoil har så langt i år steget med 24,8 prosent på Oslo Børs. Til sammenligning er hovedindeksen opp 11,23 prosent.
Holbergfondene har solgt seg ut av oljeselskapet. Forvalter Hogne Tyssøy mener risikoen er for stor.
- Statoil er et flott selskap, men problemet er at det er så vanskelig å analysere det på lang sikt, sier Tyssøy til DN.
- Jeg har ingen peiling på hvor oljeprisen er i eksempelvis 2020. I tillegg ar du alt som gjelder beskatning og politiske endringer, sier han.
- LES OGSÅ: - To årsaker til å gå helt ut av olje
Fem til syv år
Tyssøy deltar i disse dager på ONS - den store olje og gasskonferansen i Stavanger. Et viktig tema for årets konferanse er klimatrusselen.
- Politikerne har hatt en veldig lang prosess med hensyn til å finne globale ordninger for hva skjer med tanke på beskatning av fossilt brensel, påpeker Tyssøy.
- Innen tidsrammen fem til syv år tror jeg mye kommer til å skje. Og det tror jeg investorene bør være «obs» på, sier han.
Holbergfondene har riktignok noen oljeaksjer i sin portefølje, eksempelvis Det Norske.
- Det er en verdsettelsesgreie. Vi eier også litt innenfor oljeserviceindustrien, men er ganske lett vektet der. Og det har vi vært ganske lenge. Årsaken er at vi er ganske bekymret over kostnadsutviklingen som har vært i sektoren over mange år, sier han.
- Dramatisk endring
Tyssøy viser til at fondene heller øker i selskaper som driver med fornybar energi, som Rec og Rec Solar.
- Det har skjedd en ganske dramatisk endring i porteføljen. Gradvis har vi gått ned i fossil og opp i grønn. Det er helt klart en vridning, sier han.
- Med blandede resultater, har vi investert historisk mye penger i tidligfaseselskaper i den grønne sektoren. Nå tror vi at vi er godt posisjonert for det som ligger foran oss: Nemlig at det blir en rimelig kraftig investeringsboom innenfor grønn energi i årene som kommer. Inntjeningen og veksten innenfor dette området, i alle fall hvis man forutsetter at oljeprisen blir liggende høyt, kommer til å bli eksplosiv, mener forvalteren.
- Annerledes
Mandag uttalte sjefen for verdens største oljeselskap, Khalid A. Al-Falih i Saudi Aramco, at oljebransjen fortsatt har «den beste tiden foran seg».
- Han er jo programforpliktet til å si det. Jeg er mer tvilsom til det. Superlønnsomhetsperioden som vi hadde fra 2003 til 2008 er ikke mulig å gjenskape. Den var jo drevet av kina som hadde et enormt energibehov, sier Tyssøy.
- Gitt at global vekst balanserer seg på et normalt nivå, tror jeg landskapet vil se veldig annerledes ut om fem til ti år, sier han.
Her kan du følge alle DNs saker fra oljemessen ONS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.