- Norsk sokkel er et eksempel på at det går an å forene olje- og gassproduksjon og en effektiv miljøpolitikk. Gjennom 40 år har vi hatt et bærekraftig forvaltningsregime, sa konsernsjef Helge Lund i Statoil, da han mandag morgen holdt pressekonferansen på den store olje- og energikonferansen i Stavanger.
- Globalt perspektiv
Årets ONS setter klima på dagsorden. 48.000 milliarder dollar må investeres frem til 2035 om etterspørselen etter energi skal dekkes, slår Det internasjonale energibyrået (IEA) fast. Samtidig kreves det en kraftig omlegging i hele energisektoren for å nå målet om reduserte klimautslipp.
Mandag viste Statoil-sjefen til at debatten i Norge den siste tiden har handlet om at mer olje og gass kanskje må bli liggende i bakken for å spare klimaet.
- Det fremstår for meg som nesten meningsløst å snakke om at man skal holde norsk sokkel tilbake, som har et av de mest CO2-effektive produksjonene i verden. Det er dårlig miljøtiltak og det er dårlig med tanke på vekst, kompetanseutvikling, arbeidsplasser og så videre i Norge, sier Lund.
Olje og gass vil utgjøre en betydelig andel av energiforbruket også når energimiksen innfrir FNs togradersmål, påpeker Lund.
- I et 2040-perspektiv trenger man mer gass, litt mindre olje og mye mindre kull. Det synes jeg er et meningsfullt perspektiv, sier Statoil-sjefen.
- Jeg tror det er riktig å si at det vil være hydrokarbonressurser i Norge som ikke vil bli utviklet, simpelthen fordi kostnadene er for høye. Samtidig er jeg overbevist om at vi må løfte perspektivet og se norsk sokkel i et globalt perspektiv, sier han.
Mye usikkerhet
Mandag trakk Lund også fram uroen i verden.
- Vi ser også at det geopolitiske bildet er urolig og urovekkende. Dette påvirker vår industri og skaper usikkerhet rundt virksomheten, sier Statoil-sjefen.
- Samtidig er min observasjon at hvis vi ser på industriens leveranser for første halvår 2014, synes jeg det bekrefter at de utfordringene industrien har ikke har blitt svakere i den forstand at vi fortsatt ser rekordhøye investeringer, sier Lund.
Statoil kutter kraftig i kostnadene for å gjøre driften mer lønnsom.
- Industrien har egentlig ikke vært i stand til å ta tak i de strukturelle utfordringene som driver kostnadene og kompleksiteten. Vi må ikke nå lenger bare tilpasse oss, men også lede og drive utvikling, sier Lund.
Her kan du følge alle DNs saker fra oljemessen ONS
Les også: Ser svak norsk sokkel det neste året (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.