Ifjor kunne Jens Ulltveit-Moe innkassere over én milliard kroner på salget av livbåtprodusenten Harding. Salget markerte en viktig milepæl for investoren: Nå var han helt ute av olje.
- Det er to årsaker til at jeg har gått ut av olje, sier Ulltveit-Moe til DN i dag:
- For det første er det et medmenneskelig ansvar å gjøre noe med den trusselen som global oppvarming er for menneskeheten. For det andre tror jeg at enhver stor omstilling har i seg profittmuligheter.
- LES OGSÅ:
- En revolusjon
Det var det siste Ulltveit-Moe snakket om, da han mandag holdt foredrag på den store olje- og gasskonferansen i Stavanger.
- Budskapet mitt er at det skjer en revolusjon i reduserte kostnader i vind og sol som gjør at investeringene i elektristetproduksjon primært vil gå på ikke-fossilt, sier investoren.
- Kostnadsutviklingen gjør disse konkurransedyktige uten subsidier. Det er et stort, nytt skifte, utdyper han.
Han viser til energiselskapene i Tyskland som er halvert i verdi som følge av utbyggingen av fornybar energi der.
- Dette er trender som oljeselskapene må ta innover seg, men som de i beskjeden grad gjør, mener Ulltveit-Moe.
Selv har han investert i tre ting i det kaller «den nye økonomien»: Sol med Rec, skog i Canada og bioenergi i Brasil.
- Fotosyntesen er det som vil løse verdens energiproblemer. Helt klart. Jeg har satset masse på det, sier Ulltveit-Moe.
Støtter utvikling
Investoren har vært på ONS i nærmere 20 år. Ifølge han er det første gang fornybar energi løftes opp som et av hovedtemaene.
- Det tjener messen stor ære, sier han.
Samtidig understreker Ulltveit-Moe at han mener det er riktig å utvikle norsk sokkel best mulig.
- Når vi stopper, er det mer skitne ting som overtar. Spørsmålstegnet jeg har handler om å bygge ut Barentshavet. Om en fremtidig oljepris og CO2-skatt i en eller annen form vil gjøre inntektene så lave at det ikke er økonomisk å bygge ut, sier han.
- LES OGSÅ: En overklasse med mye dekadent og doven ungdom (NB. krever innlogging)
- Mot slutten
Investoren solgte sine siste PGS-aksjer i 2010.
- Vi har allerede sett at seismikk er ned betraktelig. Formodningen om at hvis vi bare kan produsere oljen også blir den solgt, står ikke lenger. Det er stort skifte, mener Ulltveit-Moe.
- Man kan diskutere om det er 20 eller 40 år, men den fossile tidsalderen går mot slutten, sier han.
- Er Norge blitt for avhengig av oljen?
- Svaret på det tror jeg er klart «ja». Det blir tøff omstilling, men det betyr ikke slutten på Norge. Vi er fortsatt en meget sterk energinasjon på vann, vind og bioenergi, svarer investoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.