- Det er en ekstremt imponerende evne til forandring. Det har man sett i tallene allerede, sier Akastor-sjef Kristian Røkke til Dagens Næringsliv om utviklingen i norsk oljebransje det siste året.

Mandag var han blant foredragsholderne på oljemessen ONS i Stavanger.

Temaet for årets messe er "overgang", som blant annet spiller på oljebransjens overgang til en ny hverdag med betydelig lavere oljepris og knallhard kostnadsdisiplin.

- Som flere har sagt i dag, er det mye som gjenstår. Men det som har skjedd det siste året er et bevis på at man klarer å ta fatt i de nødvendige tingene, sier Røkke.

Gladnyhet

Allerede til frokost fikk konferansedeltagerne servert en nyhet som viser hvilken overgang den norske delen av bransjen akkurat nå er inne i.

Grytidlig mandag morgen sendte oljeselskapet Statoil ut nyheten om at store kostnadsreduksjoner har fått ned balanseprisen - ofte omtalt som break even-prisen - på gigantfeltet Johan Sverdrups første prosjektfase til 25 dollar fatet. Det betyr at prosjektet er lønnsomt med oljepris over dette nivået.

- Det er fantastiske nyheter, sa Statoil-sjef Eldar Sætre til DN på vei inn til konferanseområdet etter at gladmeldingen var sendt ut i markedet.

Senere på dagen innrømmet han at han for to år siden aldri hadde trodd det ville være mulig å få balanseprisen så lavt. Og understreket at selskapet aldri hadde klart det uten leverandørenes hjelp.

Applauderer

DNB-sjef Rune Bjerke har i likhet med Kristian Røkke latt seg imponere av evnen til omstilling i oljebransjen.

- Det er jo break even-priser som nesten er for gode til å være sanne. Så det må man bare applaudere, sier Bjerke til DN.

Han peker på at nesten alle bransjer nå utsettes for disruptiv innovasjon, men at det er få bransjer utenom olje og gass som samtidig har opplevd et prisfall på rundt 70 prosent på basisvarene sine.

- Muligens er det blitt en dobbel boost i forbedringsarbeidet innenfor olje og gass. Og hele verdikjeden synes å involvere seg veldig aktivt på en konstruktiv måte, sier Bjerke.

- Et år med forandring

Som toppleder er Kristian Røkke selv blant dem som akkurat nå står midt i en slik omstilling.

Etter at han i løpet av få år klarte å få skikk på det kriserammede Aker Philadelphia Shipyards, fikk han ifjor jobben med å snu utviklingen i Akastor, som er kontrollert av faren Kjell Inge Røkkes Aker-konsern.

Selskapet har ofte bare blitt omtalt som «kramboden» av problemprosjekter og virksomheter som ble skilt ut av Aker Solutions for to år siden. Så langt i år er underskuddet på nær 1,1 milliard kroner før skatt.

Røkke har hatt toppjobben i Akastor i temmelig nøyaktig ett år.

- Det har vært et år med forandring. Jeg er imponert over mye av det arbeidet som jeg har sett i porteføljeselskapene våre. Men vi har mye igjen. Og det jobber vi hardt med, sier Røkke.

- En tøff prosess

For å forsøke å snu utviklingen har Røkke blant annet vært nødt til si opp mange ansatte. Det største selskapet i porteføljen, boreutstyrsdivisjonen MHWirth, er blitt truffet hardt av nedturen i riggmarkedet.

For ett år siden var det nesten 4000 ansatte i MHWirth. Når året er omme forventes antallet å være under det halve.

- Det har vært en tøff prosess for alle involverte, spesielt for dem som er direkte involvert. Det er noe vi kjenner på kroppen, samtidig som vi nå er fokusert på å bygge selskapene videre i neste fase, sier Røkke.

Se DN spesial: Oljekrisen. Er den over?

Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investor

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

- Anbefalt fra DNtv:

Olav Thon synes de har gjort nok
01:46
Publisert:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert: