Onsdag denne uken reiser Gunhild Stordalen (35) til Stavanger for å snakke om «grønne muligheter» på den store olje og gasskonferansen ONS.
Stordalen er utdannet lege, og har de siste årene jobbet aktivt med forskjellige miljø- og helsespørsmål.
- At jeg blir invitert, tar jeg som et signal på at olje- og energibransjen tenker litt utenfor boksen. Jeg er kanskje ikke det mest tradisjonelle speakervalget, sier hun.
Ønsker å utfordre
DN møter henne i lokalene til Stordalen Foundation - stiftelsen hun driver sammen med ektemannen Petter - i Oslo sentrum søndag formiddag.
- Det grønne skiftet er i gang. Når selv energisektoren setter dette på agendaen, gir det grunn til optimisme, sier hun ivrig.
Stordalen understreker at hun ikke går på talerstolen for å fortelle energibransjen hva de skal gjøre.
- Næringslivet er selv best til å komme opp med løsningene når de erkjenner problemene. I min tale vil jeg adressere behovet for å se sammenhengene mellom noen av vår tids største miljø- og helseutfordringer og nødvendigheten av å forebygge gjennom felles løsninger, forteller hun.
Gjennom det såkalte Eat-initiativet jobber Stordalen selv for å samle internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.
- Kostnadene ved å forebygge både folkehelse- og klimaproblemene er minimale i forhold til prisen ved å behandle sykdom og tilpasse seg klimaendringene når de oppstår, sier Stordalen.
Første gang
Dette er første gangen Stordalen deltar på ONS. En gjenganger på konferansen, er derimot Jens Ulltveit-Moe. Investoren har deltatt i nærmere 20 år, men sier til DN at dette er første gang han er der for fornybar energi.
På mandag skal Ulltveit-Moe holde foredrag om mulighetene for å profittere på miljøvennlige løsninger.
- Jeg synes det tjener messen til stor ære at de gir fornybar energi så mye plass, sier han.
- Burde hatt et Statsol
8.000 milliarder dollar må investeres frem til 2035 om etterspørselen etter energi skal dekkes, slår Det internasjonale energibyrået (IEA) fast. Samtidig kreves det en kraftig omlegging i hele energisektoren for å nå målet om reduserte klimautslipp.
Stordalen er ikke i tvil om at sol, vind og andre fornybare energikilder vil være løsningen. Jo raskere oljeselskapene innser dette, dess fortere kan de begynne omstillingen, mener hun.
- Skal vi kunne avverge irreversible klimaendringer, haster det mer enn noen sinne med å fase ut fossilt, sier Stordalen.
- Statoil, ja – men vi burde hatt et Statsol også. Jeg sier ikke at ikke norsk olje og gass kommer til å utgjøre en betydelig del av energimiksen i flere år fremover, men fremtiden er uten tvil fornybar, mener hun.
Les mer om ONS:
- Dette er tilbake til barndommens julaften
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.