- Jeg tror vi er nær en ledighetstopp og jeg tror vi er nær en vekstbunn, men det vil gå litt trått i ett års tid til. Mot slutten av 2017 og inn i 2018 så regner vi med at aktiviteten tar seg opp, sier DNB-sjef Rune Bjerke.
Denne uken er han både deltager og foredragsholder på oljemessen ONS i Stavanger. Som toppsjef i Norges største bank merker han daglig hvordan oljesmellen har slått inn i norsk økonomi. Bankens utlånsportefølje blir som en pulsmåler på aktiviteten i næringslivet.
På oljemessen i Stavanger har Bjerke så langt ikke møtt på kunder som ser ned i gulvet når de møter ham.
- Nei, snarere tvert i mot. Vi sier jo at kundene skal være proaktive. For to år siden husker jeg at jeg innledet vår mottagelse sammen med DNV og Rederiforbundet med å si at "It feels good to be a banker in Stavanger". Jeg kan si nøyaktig det samme igjen. Men jeg kan vel legge til at; "It's a little bit more exiting".
Tar tid
DNB har 230.000 bedriftskunder. 50 av disse er definert som problemkunder, i hovedsak innen oljeservicesektoren innen rigg og supply.
- Vi jobber systemeatisk med alle utsatte engasjementer vi har. Og som det fremgår av avisene så ser vi at noen restruktureringer er pågående, noen restruktureringer har kommet på plass og andre er i en tidlig fase av restruktureringen. Den fasen vi er i nå vil vare ut 2017 og 2018 i hvertfall, sier Bjerke.
- Selv med en viss økning i oljeprisen så tar det tid å se på letebudsjetter, vedlikeholdsbudsjetter, investeringsbudsjetter. Fra man bestemmer seg for å øke disse budsjettene igjen så vil det ta opp mot et år bare med implementeringen. I mellomtiden er det ingen tvil om at serviceindustribedrifter, riggselskaper og supplyrederi har en knalltøff periode. Derfor må også de gjøre alt det de kan for å tilpasse seg og møte utfordringene slik at de kommer gjennom. Derfor er den konsolideringsaktiviteten som vi også ser nå så veldig viktig, sier DNB-sjefen.
I sommer varslet Bjerke at banken samlet sett må avskrive 18 milliarder kroner innen utgangen av 2018. I år kan tapene bli «et sted over seks milliarder kroner».
- Det er ingen ny informasjon fra oss til markedet etter vi la frem kvartalstall, sier Bjerke nå.
- Sterkere optimisme
I andre deler av norsk næringsliv, som ikke er like sensitive for utviklingen innen olje- og gass, er bildet et helt annet, ifølge DNB-sjefen.
- Det vi ser er at det er så utrolig delt. Det er en veldig mye sterkere aktivitet og også sterkere optimisme i de delene som ikke er så eksponert mot olje- og gassrelatert virksomhet. Det går trått når man ser hele landet under ett, men halvparten av fylkene så går det faktisk brukbart. Nå gjelder det å få snudd utviklingen i fylkene langs kysten.
- Og vi ser jo også tegn til at boligprisene flater ut i de kommunene som har hatt størst nedgang til nå og det må ihvertfall tolkes som et tegn på stabilisering, sier Bjerke.
Se DN spesial: Oljekrisen. Er den over?
Alt om oljemessen ONS 2016
Følg markedet med DN Investor
Statoil-sjefen: - Det verste jeg har opplevd (DN+)
Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.