Det er onsdag ettermiddag og den mest intense delen av programmet på oljemessen ONS i Stavanger er i ferd med gå mot slutten. I gangen på messehotellet Clarion Energy oppsummerer Statoil-sjef Eldar Sætre og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass årets ONS sammen med DN.
- Det har vært mange positive nyheter, sier Schjøtt-Pedersen.
- Ja, vi merker at det er mer optimisme, men vi må ikke ta av. Det er fortsatt mye ugjort, sier Sætre.
Kan få til mer
Kraftig oljeprisfall og en intens jakt på steder å kutte kostnader har lenge preget hverdagen. Over 30.000 ansatte tilknyttet olje og leverandørindustrien har måttet finne seg nye jobber de siste årene.
Nå mener Sætre han ser tegn til at krisestemningen er i ferd med å bli avløst av litt mer tro på fremtiden.
- Jeg føler at det er et spor av optimisme, ihvertfall positivisme.
Og bransjen har kanskje grunn til å gi seg selv et lite klapp på skulderen etter noen knallharde år. Allerede grytidlig på oljemessens åpningsdag mandag kunne Sætre selv sende ut en gladmelding. Verdien av gigantfeltet Johan Sverdrup ble oppjustert, samtidig som ytterligere kostnadskutt gjør at Statoil og feltpartnerne Lundin, Petoro og Det norske oljeselskap tjener penger med en oljepris på over 25 dollar fatet i første fase av prosjektet.
Et så lavt nivå på balanseprisen trodde ikke Sætre ville være mulig for bare noen få år siden.
I tillegg har selskapet de siste ukene sendt ut meldinger om kostnadskutt i millairdklassen på at de mindre prosjektene Byrding og Gullfaks Rimfaksdalen.
Sætre mener norsk oljebransje nå er i rute:
- Vi har fått til ufattelig mye, sier han.
- Vi blir bedre og bedre til å jobbe sammen. Vi jobber med de kulturelle dimmensjonene og får gode resultater.
- Og så er fortsatt enda mer vi kan få til, særlig hvis vi blir enda bedre til å spille sammen. Der tror jeg kanskje det største potensialet er, sier Statoil-sjefen.
- Psykologisk forskjell
Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass minner om at bransjen innså alvoret i situasjonen allerede før oljeprisfallet begynte.
- Mens oljeprisen fremdeles var på topp erkjente man at man var nødt til å redusere kostnadene for å styrke sin fremtidige konkurranseevne. Så falt oljeprisen - og da ville man måttet gjort det samme uansett. Men den psykoligske forskjellen var at man tok tak i det for å styrke konkurranseevnen, ikke ensidig for å reagere på noe som skjedde i omgivelsene.
- Det er en psykologisk forskjell som jeg som er ny i næringen har merket, sier Schjøtt-Pedersen.
Ifølge Norsk olje og gass' egne analyser nedturen trolig være endelig over en gang til neste år.
- Jeg er for tidlig å si at det for tidlig å si at vi er helt på snupunktet. Men vi er i en fase hvor man har tatt de tyngste takene og hvor man nå begynner å se fremover, sier Schjøtt-Pedersen.
Følg markedene med DN Investor
- Anbefalt fra DNtv:
Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.