- I 2016 vil vi se en nedgang i investeringene for andre år på rad. Det er første gang dette skjer på over tre tiår, sier direktør Kamel ben Naceur i Det internasjonale energibyrået IEA på oljemessen ONS i Stavanger.

Han mener dette er en av flere viktige hendelser som vil få innvirkning på oljemarkedet fremover.

De kraftige investeringskuttene har kommet etter at oljeprisen har falt som følge av tilbudsoverskudd i oljemarkedet de siste årene. Byrets prognoser for mellomlang sikt viser at det snart vil bli balanse i markedet igjen.

- Vi går fra en situasjon der tilbudet er høyere enn etterspørselen til en siutasjon der det i 2017 og fremover vil være høyere etterspørsel enn tilbud, sier ben Naceur.

Toppsjefene Ryan Lance i ConnocoPhillips og Ben van Beurden i Shell har tidligere under konferansen uttrykt bekymring for hva som skjer når markedet strammes til igjen.

– På oljesiden vokser etterspørselen med et par prosent i året. Gassetterspørselen vokser dobbelt så raskt. Samtidig krymper produksjonen på eksisterende felt naturlig med opptil fem prosent i året. Det betyr at du vil ha et gap på seks–syv prosent i året som må fylles, sa van Beurden i sitt foredrag mandag denne uken.

- Fare for en ordentlig rekyl i oljeprisen

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener at lavere investeringer og en tilstramning i markedet kan gi store utslag for oljeprisen litt frem i tid.

- Man kan få et ordentlig rekyl i oljeprisen, sier Saltvedt.

Hun skisserer et mulig scenario prisen kan stige til rundt 60 dollar etter hvert som markedene strammer seg til i 2017. Deretter kan den bli liggende rundt dette nivået en tid, siden mye av den amerikanske skiferoljeproduksjonen kommer tilbake i markedet fordi den blir lønnsom å produsere igjen.

Manglende investeringer de siste par årene, kombinert med ytterligere oppgang i etterspørselen, kan deretter føre bli en kraftig oppgang i oljeprisene, ifølge Saltvedt.

- Da er det fare for en ordentlig rekyl i oljeprisen. Jo større denne rekylen blir, desto fortere går dette skiftet som gjør at olje utkonkurrerer seg selv, sier Saltvedt.

Store endringer med Paris-avtalen

Kamel ben Naceur i IEA peker på sin side på at også fjorårets beslutning på klimatoppmøtet i Paris kan få store konsekvenser for oljeetterspørselen om bare noen få år. På toppmøtet ble det vedtatt mål om å holde temperaturstigningen i verden godt under to grader sammenlignet med førindustrielt nivå.

- I en togradersverden vil etterspørselen etter gass fortsette å øke i de neste årene og deretter flate ut og oljeetterspørselen vil begynne å falle etter 2020, sier ben Naceur.

For dersom togradermålet skal nås, må det skje store endringer i verdens energisystem i årene som kommer.

- I en togradersverden vil produksjonen av elektrisitet og transportsystemet bli svært annerledes, sier ben Naceur.

Kapasiteten innen fornybar energi, som vannkraft, sol og vind, må mer enn tredobles fra nå og frem til 2040, dersom verden skal nå målet, ifølge IEA. Samtidig må forbruket av kull som kilde til elektrisitet reduseres betydelig.

I transportsektoren må det også også betydelige endringer til for å nå målet, noe som også vil ha stor påvirkning i oljemarkedet.

- Vi vil gå fra 1,3 millioner elbiler i dag til én milliard elbiler i 2050. Dette vil representere rundt 45 prosent av kjøretøysflåten på det tidspunktet, sier ben Naceur.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

I natt åpner Oslo Lufthavns nye taxfreebutikk
Vi har testet 70 vinnyheter på Oslo Lufthavns nye taxfreeflaggskip.
02:06
Publisert:

Denne idretten ble «født» en fuktig kveld i Sverige, og vokser raskt i Norge
Pontus Flingdal viser deg hva du trenger av utstyr.
01:58
Publisert:

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.