Det iskalde forholdet mellom Kina og Norge – som har vart siden Nobels fredspris i 2010 ble tildelt den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo – kan gå mot slutten, skriver Dagens Næringsliv lørdag.
Under ASEANs utenriksministermøte i Brunei i juli skal Kinas utenriksminister Wang Yi ha gitt uttrykk for at Kina nå ønsker å normalisere forholdet til Norge.
– Nå er det et nytt styre i Kina, og det virker interessert i å myke opp forholdene, og jeg fikk et veldig positivt inntrykk av min nye kinesiske kollega i Brunei. Under ASEAN-møtet i Phnom Penh ifjor fremsto Kina som ganske kalde, nå var situasjonen en helt annen, sier Barth Eide til DN.
Nå vil nå begge landene legge konflikten bak seg, selv om det vil ta tid, ifølge ham.
- Jeg tror situasjonen blir løst i overskuelig fremtid.
Wang tok over som utenriksminister i Kina i mars, samtidig med at president Hu Jintao gikk av etter ti år og Xi Jinping tok over styringen av Kina.
– Har kineserne stilt konkrete krav for å gjenoppta et normalt forhold?
– Vi er i en fin prosess, og begge landene er enige om ikke å gå ut med noe mer informasjon underveis, sier Barth Eide.
Han er klar på at det ikke er aktuelt for Norge å beklage fredsprisutdelingen, og understreker at Nobelkomiteen er uavhengig av den norske regjering.
– I Norge kan det virke logisk å gi en menneskerettighetspris til Liu Xiaobo, men vi må forstå at tildelingen ser ganske annerledes ut med kinesiske øyne. En del av prosessen vi er inne i nå, er å erkjenne at landene har ulike kulturer.
Norske lakseeksportører er blant dem som har kjent kinesernes vrede mot fredspristildelingen i 2010 på kroppen.
Les også: Frykter langvarig trøbbel for norsk laks i Kina og Kina mett på norsk laks: - Situasjonen er dramatisk
Etter å ha hatt en markedsandel for fersk laks på 92 prosent i 2010, hadde fersk norsk laks bare 29 prosent av markedet i første halvår i år.
Saken er redigert. Les hele historien i lørdagens utgave av Dagens Næringsliv i papiravisen, på i-pad eller som e-avis.
Les også:
Filmen om Apple-gründer Steve Jobs slaktes
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.