Amerikanske politikere ønsker å innføre strengere regler for selskaper som borer etter olje utenfor kysten av USA, melder Marketwatch.

Da boreriggen "Deepwater Horizon" eksploderte og sank i Mexicogulfen 20. april i år gikk 11 menneskeliv tapt. Samtidig startet en enorm oljekatastrofe som trurer turistnæringen og fiskeindustrien langs store deler av den amerikanske kysten mot gulfen.

Etter planen skal de folkevalgte i Representantenes hus i dag stemme over et lovforslag som vil føre til langt strengere regulering av oljevirksomheten i Mexicogulfen.

Fjerner erstatnignsgrense
Blant annet ønsker politikerne å fjerne en maksimalgrense for erstatningsansvar. I dag er denne grensen på 75 millioner dollar.

Lovforslaget som skal behandles inneholder også planer om interne byråer i departementene som skal ha tilsyn med bransjen. I tillegg inneholder loven nye standarder for hvordan oljeboringen skal gjennomføres.

Til Senatet
Men selv om loven skulle bli vedtatt i Representantenes hus i dag, vil Demokratene trolig få problemer med å få loven igjennom Senatet før senatorene tar ferie neste fredag.

Flere demokratiske sentatorer fra de tradisjonelle oljestatene i USA har lagt frem forslag om alternative løsninger. Dermed kan Demokratene få problemer med å få på plass de 60 stemmene som er nødvendige for å få loven vedtatt.

Vil være med
Onsdag tok Statoil-sjef Helge Lund kontakt med topplederne i Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell og ConocoPhillips etter at de fire oljegigantene i forrige uke varslet at de går sammen om et nytt beredskapssystem for Mexicogfulen.

Statoil, som er verdens fjerde største eier av dypvannslisenser, ønsker å være med på samarbeidet.

Les også: Statoil vil inn i gigantenes kriseprosjekt

På Statoils kvartalspresentasjon i Oslo torsdag uttrykte Lund forståelse for at myndighetene ser et behov for å gå gjennom regelverk og krav.

- I øyeblikket er det etter min bedømming stor usikkerhet rundt vilkårene for offshore olje- og gassvirksomhet i USA fremover. Og for at USA skal kunne få utvilke disse krevende ressursene fremover er det nødvendig for de industrielle aktørene, også for Statoil, at det er klarhet og forutsigbarhet i rammevilkårene. Det at vi får det vil være betydningsfullt for videreutviklingen av Statoils dypvannsstrategi i Mexicogulfen, sa Lund på presentasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.