Saudi-Arabias nye oljeminister Khalid Ali al-Falih (56) ventes å fortsette den harde linjen mot Iran når medlemmene av oljekartellet Opec møtes til nye forhandlinger.

Sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia ligger i en intens strid med hverandre. De to oljerike landene har vært fiender siden den iranske revolusjonen i 1979, og konflikten mellom de to landene har tilspisset seg de siste månedene.

Det gjør at håpet om en samlet strategi fra verdens største oljeprodusenter henger i en tynn tråd, og det er et handlingslammet Opec som møtes i den østerrikske hovedstaden Wien denne uken.

Oljeanalytikere er tvilende til om det kommer på plass noen avtaler på møtet.

- Jeg tror resultatet blir at alle medlemmene fortsetter å produsere det de klarer, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets stemmer i:

- Med det kjølige forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia er det ingen som venter at noe skal skje på møtet, sier hun.

I en oppdatering fra den franske storbanken Societe Generale mandag konkluderer bankens økonomer med det samme: Det kommer ingen avgjørelser når oljekartellet møtes.

Ministerbytte

Tradisjonelt sett er Saudi-Arabias oljeminister sett på som oljebransjens mektigste.

Den rollen hadde den saudiarabiske politikeren Ali al-Naimi (81) i mange år – frem til en åpenlys konflikt med landets visekronprins under forrige Opec-møte i Qatar førte til at han ble erstattet av Al-Falih.

Under det forrige Opec-møtet i mars skal al-Naimi ha ønsket å presentere en avtale om produksjonsfrys, men ble fullstendig overkjørt av den 50 år yngre visekronprinsen i landet, Muhammad bin Salman.

Saken fortsetter under bildet.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi (nummer to fra høyre foran) avbildet med den saudiske delegasjonen under Opec-møtet i Qatar. Foto: Jon Gambrell/AP/NTB Scanpix
Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi (nummer to fra høyre foran) avbildet med den saudiske delegasjonen under Opec-møtet i Qatar. Foto: Jon Gambrell/AP/NTB Scanpix (Foto: Ap)

Visekronprinsen har seilet opp som en av Saudi-Arabias mektigste menn det siste året. Han er verdens yngste forsvarsminister og har overoppsyn med både det statlige oljeselskapet Saudi Aramco og landets økonomi. Når han nå har overtatt kontrollen over landets oljepolitikk, har han også overtatt rollen som oljebransjens mektigste.

- Ja, han er nå den mektigste i oljeverden. Det er et stort skifte, sier Kjus.

- Mer politikk

Den nye oljeministeren ventes å føre en mer kompromissløs linje i oljeforhandlingene enn sin forgjenger – mye på grunn av hans lojalitet til landets visekronprins.

- For øyeblikket er det visekronprinsen som sitter og styrer. Den nye oljeministeren er knyttet nærmere den nye visekronprinsen, og nå ser det ut som om mer politikk er involvert, sier Saltvedt.

Iran og Saudi-Arabia kjemper på hver sin side av krigene både i Jemen og Syria, og Saudi-Arabia stengte nylig sin ambassade i Iran etter en konflikt om henrettelsen av en sjiamuslimsk lærd. Denne uke gikk iranske myndigheter ut med meldingen om at iranske muslimer vil boikotte den årlige pilegrimsreisen til Mekka – som ligger i Saudi-Arabia.

En «saga blott»

Da oljeprisen falt ned til 27 dollar fatet i januar i år intensifierte forhandlinger, både bak scenen og i offentligheten, om å få på plass en avtale om å fryse oljeproduksjon og presse opp oljeprisen.

Den gang fremstilte Saudi-Arabias ledelse seg som allierte av land som Venezuela og Russland, som ønsket å presse Iran til å godta en avtale om produksjonsfrys. Iran nektet på sin side å godta noen begrensninger på egen oljeproduksjon før landet nådde oljeproduksjon på fire millioner fat per dag, samme nivå som før landet ble underlagt vestlige sanksjoner. Sanksjonene ble lettet i fjor etter forhandlinger om å begrense landets atomprogram.

Uenigheter mellom Iran, som ønsker å øke sin produksjon, og Saudi-Arabia, som ønsker å begrense Irans produksjon, har ført til at forhandlingene har kollapset gang på gang. Det er den mektige visekronprinsen som har vært frontfiguren for denne strategien.

Oljeprisen er nå rundt 50 dollar fatet, og uttalelser de siste ukene signaliserer at hverken Iran eller Saudi-Arabia virker villige til å godta noen begrensinger på egen produksjon.

Irans viseoljeminister uttalte nylig at han «tviler» på at Iran vil godta en frysavtale under møtet. Wall Street Journal melder i forkant av Opec-møtet at flere delegater hevder at det ikke vil gjøres noen «koordinerte tiltak om oljeproduksjon». Saudi-Arabias visekronprins har på sin side uttalt gjentatte ganger de siste ukene og månedene at det ikke er Saudi-Arabias oppgave å påvirke oljeprisen.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB ser også på Opec som et «handlingslammet» oljekartell.

- Opec som prisregulerende agent som sikret markedet både mot nedsiderisiko, men også ekstrempriser på oppsiden under perioder med underskudd i markedet, er en saga blott, sier han til DN.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Analysesjef: «Helt sikker» på at oljeprisen når 60 dollar fatet

Disse to kan stå i veien for oljeprisveksten

Statoils Petter Smart: Her klekket han ut milliardideen dnPlus  (DN+)

Slutt på tasting av kidnummer: Sveiper bort kid-nummeret dnPlus (DN+)

Norsk pokerspiller: Holder kortene tett om skatteparadis dnPlus (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.