Familiemedlemmer til den kinesiske kommunistledelsen tar ingen sjanser; de har etablert seg i anonyme skatteparadiser. Vestlige finansinstitusjoner bistår med å registrere selskaper som skjuler hemmelige formuer.
Da Wen Jiabao var Kinas statsminister tok sønnen kontakt med Hong Kong-avdelingen til storbanken Credit Suisse. Banken hjalp Wen Yunsong med å etablere selskapet Trend Gold Consultants på De britiske jomfruøyene.
«Credit Suisse er pålagt av sveitsiske myndigheter å opprettholde taushetsplikten. Vi kan derfor ikke kommentere denne saken. I fravær av ytterligere informasjon kan ikke mediene være sikre på at de har en full forståelse av saken. Som et resultat vil mediene ikke være i stand til å fremstille dette riktig eller objektivt», sier Credit Suisse i en uttalelse.
Styrtrik statsministerfamilie
Organisasjonen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har brukt seks måneder på å pløye gjennom 200 gigabyte med dokumenter fra skatteparadiser i Det karibiske hav. De foreløpige undersøkelsene viser at 21000 kinesere har etablert selskaper på blant annet De britiske jomfruøyene.
«Nære slektninger av Kinas øverste ledere har hatt hemmelige offshoreselskaper i skatteparadiser. Disse selskapene har bidratt til å skjule kommunistelitens rikdom avslører dokumentene», skriver ICIJ.
Like før Wen Jiabao gikk av i 2012 skrev New York Times at han og familien skal ha bygd opp en formue på minst 15 milliarder kroner. Wen ble sett på som en politiker som prøvde å gjennomføre reformer, men også møtte sterke motkrefter.
- Jeg har aldri søkt personlig vinning i offentlige verv. Jeg har mot nok til å møte folk og historien. Mange kritiserer meg, men til syvende og sist er det historien som vil ha det siste ordet, sa han under folkekongressen tidligere samme år.
Ifølge New York Times-artikkelen hadde familien brukt årene mens Wen var statsminister på å bygge opp en milliardformue som gjør at den økonomiske fremtiden er sikret. Wens mor, kone, sønn, datter, bror og svigerfamilie har vært svært aktive med investeringer.
Avisen kilder var ikke overbevist om at Wen kjente til omfanget av familiens formue.
BAKGRUNN: Historien om Kinas skjulte prinser: - Verdenshistoriens største ran
Kinesisk elite
ICIJ vil offentliggjøre rundt 37000 navn på personer fra Kina, Hong Kong, Macau og Taiwan som er registrert med selskaper i skatteparadiser i morgen. Enkelte navn er allerede kjent og disse går helt til topps i den kinesiske kommunistledelsen.
Svogeren til Kinas nye president Xi Jinping eier 50 prosent av Excellence Effort Property Development på jomfruøyene. Partneren er to kinesiske eiendomsmoguler som i fjor sikret seg kontroll over eiendommer verdt over 13 milliarder kroner i Kina.
Nære familiemedlemmer av tidligere statsminister Keqiang Peng, Hu Jintao og Deng Xiaoping er alle registrert på De britiske jomfruøyene.
Entreprenøren Huang Guangyu bygde opp en av Kinas største butikkjeder på rekordtid ved årtusenskiftet og ble rangert som Kinas rikeste av blant annet Forbes. Han ble senere arrestert og dømt til 14 års fengsel for økonomisk kriminalitet.
Han og hans kone har hatt 30 selskaper registrert på De britiske jomfruøyene. Selv etter han ble buret inne har det vært aktivitet i flere av selskapene med forsøk på større oppkjøp, viser dokumentene.
Kompliserte selskapskonstruksjoner
PriceWaterhouseCoopers, UBS og CreditSuisse har vært svært aktive med å tilrettelegge for etablering av selskaper i skatteparadiser på vegne av kinesiske klienter.
«Megarike bruker kompliserte selskapskonstruksjoner for å eie luksusboliger, yachter, kunst og andre eiendeler. De har skattefordeler og anonymitet som ikke er tilgjengelig for vanlige folk», skriver ICIJ.
Ingen har en oversikt over hvor store beløp som har blitt flyttet fra Kina til utlandet og skatteparadiser siden årtusenskiftet. Anslagene varierer fra 1000 milliarder dollar til rundt 4000 milliarder dollar, ifølge The Guardian.
En del av denne kapitalen er tilbake i Kina, men holdes skjult.
«Det tegnet seg tidlig et tydelig bilde som viser at den kinesiske eliten benytter offshoreparadiser for å kontrollere eiendeler, børsnotere selskaper på verdens aksjemarkeder, kjøpe og selge eiendommer og drive virksomheten langt vekk fra Beijings byråkrati og kapitalkontroll», skriver International Consortium of Investigative Journalists i rapporten som ble fremlagt natt til i dag.
Les også på DN.no:
Lokker boligkjøpere med møbler
Asia i dag: Thailandsk teflonøkonomi tilgrises (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.