I dag er det et tak på lakseproduksjonen på grunn av problemene med lakselus. Med landbaserte eller lukkede havbaserte oppdrettsanlegg kan industrien produsere laks uten fare for lakselus. Den nye teknologien gjør det også rimeligere.

– Landbasert lakseoppdrett er ikke noe som kommer om fem eller ti år. Det er her nå, og vår tank er beviset, sier direktør Arve Gravdal i selskapet Niri til avisen. Selskapet har satt verdens største landbaserte oppdrettstank for laks i drift. Tanken, som står i Skottland, rommer 1.600 kubikkmeter.

Norge produserte 1,3 millioner tonn oppdrettslaks i 2015, som tilsvarer 95 prosent av all produsert oppdrettsfisk her i landet. Med landbaserte oppdrettsanlegg kan fisken produseres hvor som helst, ikke bare i norske fjorder.

– Om ti år vil det være helt unaturlig å fly fiskeprodukter til Kina og USA, ifølge Gravdal.

Bendik Fyhn Terjesen, seniorforsker ved Nofima og senterleder for CtrlAQUA SFI, som forsker på lukkede anlegg, sier Norge ikke er klar til å sette 700.000 tonn fisk rett i lukkede anlegg helt ennå.

– Jeg tror det kommer til å ta fem til ti år til før det kommer storstilt kommersiell produksjon av laks i lukkede anlegg. Vi har et stort ansvar for fiskehelse og -velferd, som gjør at dette tar tid.

Les også:
Asia i dag: Kan bli slutt på «kinesisk nakenbading»
Derfor er Paul Pogba (23) verdt 2,7 milliarder kroner
Vil tvangsselge Airbnb-bolig

Anbefalt fra Dntv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.