Lakseoppdrettsaksjene har den siste uken falt markert på forventinger om en betydelig volumvekst i høst, noe som ventes å drive prisene nedover.
- Det som har vært fokus den siste uken er at volumene i september i år blir mye høyere enn i juli, sammenliknet med tidligere år. Det skyldes at volumene i juli var eksepsjonelt lave. Samtidig ventes det at de vil være eksepsjonelt høye i september, men det vet man i virkeligheten ikke, sier Jacobsen til TDN Finans.
Han ser flere muligheter til at volumene ikke blir så høye som man kan frykte, og viser blant annet til reglene rundt maksimalt tillatt biomasse (MTB).
- Volumene som tas opp av sjøen er hele tiden påvirket av markedet den enkelte uke, så det er mulig å tilpasse dette. Med mer fleksibel MTB i Norge, vil det være enda større muligheter til det, sier han.
- Les også: - Det brygger opp til en perfekt storm
Venter prisfall
Jacobsen understreker imidlertid at lakseprisen trolig vil falle i andre halvår sammenliknet med første halvår, slik den tradisjonelt har gjort tidligere år.
- Det er vanskelig å si hvilke nivåer prisene kan falle ned til, men vår oppfatning er at markedet er sterkt og venter at det fortsetter å være det i andre halvår i år, sier Jacobsen.
Bakkafrost fikk et operasjonelt driftsresultat på 307 millioner danske kroner i andre kvartal 2016, mot 303 millioner danske kroner i samme periode året før, viser selskapets kvartalsrapport tirsdag. Det var ventet et operasjonelt driftsresultat på 318 millioner danske kroner i kvartalet, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.
Overvåker ILA
Jacobsen fortsetter overvåkningen av infeksiøs lakseanemi (ILA) etter det positive testresultatet i sommer. Han mener riktignok at ingenting tyder på at dette vil være et problem for Bakkafrost.
I juli meldte selskapet at det var mistanke om ILA på en av selskapets lokaliteter. Dette ble imidlertid avkreftet via nye tester.
- Ifølge lovgivningen skal man ha høy overvåkning i seks måneder etter at det oppdages en slik mistanke. Samtidig er det absolutt ingenting som tyder på at dette vil være et problem for oss nå, sier Jacobsen til TDN Finans.
Han understreker at selskapet verken før eller etter har sett noen indikasjon til ILA.
- Vi var veldig overrasket over dette resultat. Det var ingen uregelmessig dødelighet og ingen tegn på at fisken ikke trivdes. Vi har også undersøkt samtlige fisker som har dødd i merdene våre og det er ingen positive testresultater, sier Jacobsen.
Ser etter oppkjøpsmuligheter
Bakkafrost ser fortsatt etter oppkjøpsmuligheter, men har så langt ikke funnet noe som passer for dem.
- Vi har hele tiden overvåket det som skjer på dette området, men så langt har vi ikke funnet noe som passer. Det har selvfølgelig noe med priser å gjøre, spesielt ettersom de høye lakseprisene bidrar til høye verdsettelser, sier Jacobsen.
Han understreker at det primært er i Nord-Atlanteren, Island, Norge og Færøyene, at selskapet ser etter oppkjøpskandidater.
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.