DN skrev i fjor høst at oppdrettsnæringen hadde omfattende utslipp av legemidler fra behandling av lakselus, som ikke var godkjent av myndighetene og som kunne ha negative effekter på miljøet:
- Kombinert bruk av legemidler som ikke var godkjent
- Bruk av legemidler som ikke var godkjent
- Utslipp av legemidler fra brønnbåter som behandlet laks med medikamenter mot lakselus.
Daværende fiskeriminister ba Fiskeridirektoratet undersøke saken og foreslå mulige tiltak, og tirsdag morgen sendte direktoratet ut forslag på fire tiltak «som kan motvirke negative miljøeffekter knyttet til behandling av lakselus».
Forbyr legemidler
Direktoratet mener den omfattende bruken av legemidler mot lakselus, som koster næringen flere milliarder kroner i året, nå er så omfattende at den ikke lenger er forsvarlig. Den store bruken av såkalte kitinsyntesehemmere om våren kan være skadelig for blant annet reker, mener direktoratet, som foreslår fire tiltak:
- Forbudt å bruke legemidler som ikke er lovlige, og forbudt å kombinere legemidler som ikke er godkjent brukt sammen.
- Forbudt for brønnbåter å slippe ut vann med medikamenter der de selv ønsker, det innføres droppsoner for å beskytte strandområder og områder med reker.
- Begrensning på bruk av kitinsyntesehemmere som kan skade reker.
- Strengere rapportering.
Uakseptable forhold
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier tiltakene kommer for å begrense oppdrettsnæringens negative miljøkonsekvenser på reker og annet liv nær anlegg.
– Det er strenge tiltak, og de kan være helt nødvendige. Det er avslørt uakseptable forhold av lus og bruk av medikamenter i næringen, og det tar regjeringen på største alvor. Jeg har gjort det klinkende klart at om næringen ønsker å vokse, så må de få kontroll på dette, sier Sandberg.
Han vil vurdere forslagene direktoratet har sendt departementet, før han sender ut forslag til nye tiltak. Sandberg tror oppdrettsnæringen selv ønsker å rydde opp.
– Stort sett er det veldig bra tilstander i næringen, som selv har en egeninteresse i å rydde opp. For det nytter ikke å kjøre videre på denne måten, sier Sandberg. Han får støtte av oppdretter Fredd-Jarle Wilsgård i Wilsgård Fiskeoppdrett i Troms.
– Jeg oppfatter ikke disse tiltakene som noen kritikk av oppdrettsnæringen. Vi må håndtere lakselus på en god måte, i tråd med den oppdaterte kunnskapen fagmiljøene har, sier Wilsgård, som mener det ikke bør være noen motsetning mellom strenge miljøkrav og fiskeoppdrett.
– Det er klart at noen oppdrettere på kort sikt kan oppleve kravene som utfordrende, men det er ingen vei utenom. Vi må rette oss etter de kravene slik at vi unngår at lakselusen blir resistent mot medikamenter, sier Wilsgård.
Les også:
Dumper kjemikalier uten tillatelse
Bruker 500 millioner på lakselus
Villaksen tatt av lus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.