OECD oppjusterer vekstestimatene sine både for 2010 og 2011. Det påpekes imidlertid at risikoen har tiltatt.

Det fremgår av OECDs World Economic Outlook onsdag.

OECD om Norge: - Bør stramme inn på pengebruken

Markert oppjustering
I OECD ventes det nå en vekst på 2,7 prosent i reelt BNP i 2010 stigende til 2,8 prosent i 2011. Anslagene er opprevidert med henholdsvis 0,8 og 0,3 prosentpoeng fra forrige rapport.

I USA ventes BNP-veksten å være 3,2 prosent både i år og neste år, mens det i Eurosonen anslås en vekst på henholdsvis 1,2 og 1,8 prosent.

I rapporten viser OECD til at den økonomiske gjeninnhentingene tiltar, med sterkt bidrag fra fremvoksende økonomier, men at det samtidig oppstår nye risikofaktorer.

Asia løfter verden
Organisasjonen mener det har vært en sterkt positivt faktor i oppsvinget at markedene har forblitt åpne og det utelukkes ikke at veksten kan overraske på oppsiden.

"Oppgangen i faste investeringer kan være mer robust enn ventet og privatforbruket kan komme opp igjen raskere ettersom spareraten har steget svakere enn tidligere antatt, spesielt i Europa. De eksterne effektene fra veksten i ikke-OECD land i Asia kan bli sterkere enn ventet, spesielt i USA og Japan", heter det.

Slik sett er de samlede økonomiske forholdene relativt gunstige, mener OECD.

Kraftig vekst i verdenshandelen
Anslaget for verdenshandelen i 2010 er opprevidert fra 6,0 til 10,6 prosent, samtidig som nedgangen i 2009 synes å ha vært mindre enn tidligere antatt.

Det vises imidlertid videre til at etter hvert som aktiviteten har tatt seg opp kommer også de globale ubalansene å komme ut.

"Sterk, vedvarende og mer balansert vekst kan oppnås gjennom en kombinasjon av makroøkonomi, renter og strukturell politikk, samtidig som det leveres finansiell konsolidering", skriver OECD, som mener en slik kombinasjonspolitikk bør være et hovedmål for internasjonale samarbeidsorgan som G20.

Vanskelig arbeidsmarked
Arbeidsledigheten har steget mindre enn ventet, men er likevel høy og sysselsettingsveksten lagger aktivitetsutviklingen. I Japan og enkelte europeiske land ventes det at antall arbeidstimer og produktiviteten stige snarere enn sysselsettingen fremover. I USA, hvor arbeidere i stor grad ble oppsagt under finanskrisen, ventes imidlertid sysselsettingen å være ganske sterk gjennom oppsvinget.

"Hensiktsmessig arbeidsmarkeds- og sosialpolitikk kan gjøre mye for å fremme et jobbrikt oppsving".

OECD mener det må gjøres rom for kostnadseffektive arbeidsmarkedsprogrammer for å hindre langtidsledighet.

Risiko i eurosonen
Videre påpekes det at gjeldsproblemene i eurosonen og overopphetede fremvoksende økonomier også utgjør en risiko i forhold til dette "moderat oppmuntrende" bildet av verdensøkonomien. Dette indikerer at de politiske utfordringene er betydelige og mer krevende politiske enn det så ut som for kort tid siden.

"Samtidig som disse risikofaktorene skal hensyntas, må pengepolitikken normaliseres", heter det.

Inflasjonsrisikoen er fortsatt dempet i OECD-området, men det påpekes en risiko for at forventningene kan miste forankringen.

"Fremvoksende økonomier må takle inflasjonspress samtidig som de absorberer stor kapitalinnflyt. Sterk vekst i disse økonomiene presser energi- og råvareprisene opp, noe som etter hvert vil gi ytterligere inflasjon".

Må starte innstramningen
OECD mener exitstrategien for finansiell stimuli bør starte nå, "eller senest i 2011", i et tempo som avhenger av hvert enkelt lands betingelser.

Det vises til utfordringene i EU med uheldig offentlig gjeldsdynamikk og mange land som skal trekke ut stimuli samtidig. Risikoen er nedside i etterspørselsveksten, mener de.

Det påpekes at støtten fra EU og Den europeiske sentralbanken har roet markedet noe, men at de underliggende problemene likevel ikke er løst.

"Fundamentale og strukturelle programmer må implementeres, da annonseringen alene sannsynligvis ikke er nok til å sikre troverdighet til konsolideringsstrategiene".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.