Oppkjøpet er på 1,47 milliarder euro, tilsvarende drøye 12 milliarder kroner, opplyses det i en pressemelding mandag.

Transaksjonen gir Citycon eksponering over hele Norden, og øker selskapets brutto eiendels verdi (GAV) med nesten 50 prosent, fra 3,4 milliarder euro til 4,9 milliarder euro.

DN skrev lørdag at Sektor Gruppen er i ferd med å selges ut av landet. Milliardærene i Johannson-familien, Varner-familien og Petter Stordalen deler salgssummen.

«Et definerende steg»

Kjeden, som har 34 kjøpesentre i Norge, eies i dag av tre norske milliardærfamilier:

  • Matfamilien Johannson, anført av Johan Johannson (48) og hans onkel Torbjørn Johannson (66).
  • Klesfamilien Varner, anført av brødrene Petter Varner (52), Stein Marius Varner (49) og Joakim Varner (42).
  • I tillegg eier hotellmilliardær og Hurtigruten-investor Petter Stordalen rundt 30 prosent av kjeden.

I en pressemelding definerer administrerende direktør Marcel Kokkeel i Citycon transaksjonen som «et definerende steg mot vårt mål om å være det mest kjente merkenavnet blant nordiske og baltiske kjøpesentre».

- Vi gleder oss over dette oppkjøpet som gjør at vi nå finnes i hele Norden. Sektor er en organisasjon av høy kvalitet med en imponerende merittliste, verdifulle eiendeler og en erfaren ledelse, sier Kokkeel, og understreker at Sektor passer Citycon strategisk perfekt.

- Det er den største eiendomstransaksjonen i Norge noensinne, sier leder Bård Bjølgerud i rådgivningsselskapet Pangea Property Partners.

Steen & Strøm-salget var på over 21 milliarder kroner, men inneholdt flere eiendommer utenfor Norge. Den norske delen av salget var på 11 milliarder kroner. Det tredje største eiendomssalget i Norge noensinne er salget av Norgani på i overkant av 10 milliarder kroner, men Sektor er det eneste selskapet som kun har eiendommer i Norge.

Sektor Gruppen ble rådgitt av Artic Securities og advokat Henrik Christensen i advokatfirmaet Ro Sommernes. Christensen har vært rådgiver for Petter Stordalen i flere år og ledet forhandlingene på vegne av Sektor gruppen.

- Storfornøyd

Også administrerende direktør Eirik Thrygg i Sektor Gruppen gleder seg over oppkjøpet.

- Vi er storfornøyd med å få en eier som har mye erfaring med eiendomsforvaltning innen detaljhandel, samt en langsiktig visjon og investeringshorisont, sier han i meldingen.

Å integrere Citycos brede erfaring, finansielle styrke og sterke ledelse med Sektors, vil gi optimale vilkår for videre vekst og utvikling, mener Thrygg.

- Samtidig vil det også skape stordriftsfordeler og synergier, legger han til.

Helge Lunde i Geelmuyden Kiese er rådgiver for Citycon.

Han opplyser til DN at partene har møttes i Oslo mandag.

- De har ingen uttalelser utover det som står i pressemeldingen i dag, men vil avholde pressekonferanse tirsdag, sier Lunde.

Støtter transaksjonen

Sektors portefølje består av totalt 34 kjøpesentre, hvorav 20 er fullt eller majoritetseid. Fire er minoritetseid, to er leid og åtte kjøpesentre er forvaltet av Sektor.

Etter transaksjonen eier Citycon 55 kjøpesentrene i Norden og Estland. Det totale antallet besøkende øker fra 150 millioner til over 200 millioner, og antall kvadratmeter tilgjengelig for utleie (GLA) øker fra 1 million til 1,4 millioner.

- Våre to største aksjonærer, Gazit-Globe og Canada Pension Plan Investment Board, støtter transaksjonen og har akseptert å ta sin forholdsmessige andel av emisjonen. Vårt mål er å opprettholde en sterk økonomisk profil med belåning på 40-45% Loan to Value (LTV), noe som er et konservativt nivå i nordisk perspektiv, legger Kokkeel til.

Sektors største leietakere er Norges største dagligvarekonsern NorgesGruppen og tekstilkonsernet Varner Gruppen, som har merker som Dressman, Bik Bok og Cubus.

Prisen på 1,47 milliarder euro reflekterer en netto yield på 5,2 prosent.

Transaksjonen forventes å være innvannende på driftsresultatet i 2016.

 

Les også: Strømmer fra luksusbilene

Slik velger du riktig intervalltrening

Om få år kan disse gi grunnlag for en milliardindustri

Ap har snudd om egenbosetting av flyktninger(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.