Rekordlave renter har sørget for en oppkjøpsbølge på begge sider av Atlanteren. Etter full brems i kjølvannet av finanskrisen går det nesten ikke én dag uten at nye rekordkjøp meldes.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management mener mer stabile utsikter og mer moderate oppkjøpspremier bidrar til oppkjøpsaktiviteten. Men den enkle grunnen er lavere rente, påpeker han.
- Det er veldig lett å tjene penger på å gjøre et oppkjøp, sier Næss til DN.
- Fest i rentemarkedet
Med renter nær null og utsikter til en avkastning litt under seks prosent i aksjemarkedet, målt ved forventet earnings yield, så blir det lønnsomt å kjøpe opp andre selskaper, forklarer forvalteren. Samtidig har selskapenes gjeldsgrad i forhold til markedsverdi gradvis krøpet nedover de siste årene, som gir økt lånekapasitet.
En annen faktor er det gode kredittmarkedet, der man tidligere ofte ble «straffet» med å måtte betale høyere rente fordi gjelden øker. Denne prisen, den såkalte spreaden, er nå betydelig mindre enn før, påpeker Næss.
- Nå er det fest i rentemarkedet, og spreadene kommer ikke så mye opp når man låner inn, sier Næss.
- Vinn-vinn
Dette ser man også på reaksjonene i aksjemarkedet.
Mens oppkjøpsmålet normalt stiger i verdi, har tilbyder hatt en tendens til å falle tilbake på frykt for at man har betalt overpris. Nå er det heller unntaket enn regelen, bemerker Næss (se tabell).
- Det vi har sett den senere tid er at tilbyder har hatt en overraskende bra kursutvikling. Tidligere var det sånn at man ga et oppkjøp, kursen falt og man risikerte å miste jobben, sier forvalteren.
- Nå er det vinn-vinn. Man får lov til å overta et selskap og aksjonærene dine er fornøyde. Så det blir noe man gjør mer av, sier han.
Smitteeffekt
Næss venter at det gunstige klimaet vil føre til at oppkjøpsbølgen tiltar ytterligere.
Samtidig har det en smitteeffekt, ettersom flere toppledere blir mer lydhøre for sine rådgivere når de innser at de kan være et mål for andre.
- Mange toppsjefer vil ha en egeninteresse av å overta et annet selskap. Tidligere fryktet man at aksjen skulle falle og satte jobben sin i fare. Når det nå ser ut til man både får kontroll og aksjekursen går greit, sier Næss.
En viktig driver for amerikanske oppkjøp i Europa har også vært at USA har en klart høyere skattesats. Dermed kan det lønne seg kraftig for et amerikansk selskap å etablere en europeisk base.
Obama-administrasjonen strammet imidlertid inn på muligheten for slik «flytting» av selskaper til Europa ifjor høst, som i tur har ført til at amerikanske selskaper nå frykter å være mål for europeiske selskaper. Amerikanske virksomheter med inntekter i Europa kan likevel bruke disse til oppkjøp på det europeiske kontinentet, påpeker Nordea-forvalteren.
- Selskaper som har tjent mye penger i Europa vegrer seg for å ta det hjem til beskatning, sier Næss.
Også Norden
Temperaturen stiger også i det norske markedet. Oppkjøpsfondet Apax tok nylig kontrollen over it-selskapet Evry mens oppkjøpsfondet Hitec Vision sikret seg oljeknøtten Rocksource. Fjoråret så også den vestlandske pumpeprodusenten Frank Mohn solgt til svensk-sveitsiske Alfa Laval.
Corporate-sjef Arild Engh i ABG Sundal Collier mener god aktivitet i aksjemarkedet og velfungerende bankmarked er med å på stimulere oppkjøpsaktiviteten.
Samtidig er det flere oppkjøpsfond i Norden og globalt som har nye fond og mye kapital som skal investeres, påpeker han.
- Vi ser at aktiviteten innen fusjoner og oppkjøp øker globalt og vi forventer også flere transaksjer i Norden fremover, sier Engh til Dagens Næringsliv.
Mindre oljerelatert
Næss venter også økt oppkjøpsaktivitet i det norske markedet. Til tross for at oljerelatert sektor har falt betydelig, kommer andre sektorer til å bli mer fremtredende, mener han.
- Jeg tror det er mindre sannsynlig i oljerelatert sektor rett og slett fordi historien viser at man blir mer forsiktig når usikkerheten øker, sier Nordea-forvalteren.
Dette støttes av Engh. Han ser likevel enkelte muligheter i oljerelatert sektor.
- Vi forventer også her at selskaper med solide balanser vil vurdere konsoliderings- og vekstmuligheter, sier han.
10 største transaksjoner i 2015
Les også:
Vedder milliarder på høyere oljepris
Asia i dag: Tidenes gjeldsfest i Asia
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.