En oljepris i bratt fall og kraftig brems i oljeinvesteringene har satt fart på fusjons - og oppkjøpsbølgen innen oljerelatert virksomhet.

Nå byr den fransk-amerikanske oljeservicekjempen Schlumberger 14,8 milliarder dollar for oljeserviceselskapet Cameron, ifølge en melding onsdag.

Schlumberger er verdens største oljeserviceselskap, og ledes av norske Pål Kibsbaard-Petersen.

Les bakgrunn: Jakten på Pål

- Vi tror at det neste industrielle teknologiske gjennombruddet vil oppnås gjennom integrasjonen av Schlumbergers reserve- og brønnteknologi kombinert med Camerons ledende rolle innenfor overflate, boring, prosesserings- og flyt-kontrollteknologier, sier Schlumberger-sjef Pål Kibsgaard-Petersen i en kommentar, og fortsetter;

- Dypvannsreserve-kunnskap forsterket av instrumentering, programvare og automasjon vil skape en ny æra for utviklingen innen bore- og produksjonssystemer, sier han.

Vennlig transaksjon

Transaksjonen verdsetter Cameron til 14,8 milliarder dollar, tilsvarende 123 milliarder kroner på dagens kronekurs.

En fusjonsavtale er godkjent av begge selskapers styrer, ifølge en melding onsdag.

Cameron-aksjonærene mottar 0,716 aksjer i Schlumberger samt 14,44 dollar per Cameron-aksje kontant, fremgår det. Når transaksjonen er gjennomført vil Camerons aksjonærer eie rundt ti prosent av det fusjonerte selskapet.

Store synergier

Schlumberger ser synergier på mellom 300 til 600 millioner dollar i løpet av første og andre året, samt ytterligere muligheter.

Schlumberger vise til tidligere uttalelser på en investorkonferanse i juni 2014 om at olje og gass-bransjen må endre seg og levere bedre resultater i en tid med utfordrende råvarepriser.

- Med oljepriser nå på lavere nivåer, vil oljeserviceselskaper som leverer ny teknologi og større integrasjon samtidig som økt effektivitet, som kundene våre i økend grad etterspør, gjøre det bedre enn markedet, sier Kibsgaard-Petersen.

Ny vekst

Cameron-sjef og styreleder Jack Moore viser til at avtalen bygger på samarbeidet med Schlumberger gjennom joint venturet OneSubsea, og posisjoner Cameron for neste vekstfase.

- Ved å slå sammen Cameron og Schlumberger vil vi forene to store selskaper med en suksessrik historie, utvikling og verdiskapning. Vi ser til å jobbe tett sammen med Schlumberger for å oppnå en sømløs integrasjon etter fullføring og langsiktig verdiskapning for alle våre aksjonærer, sier Moore i meldingen.

Schlumberger har rundt 108.000 ansatte i 85 land og verdsettes til omkring 92 milliarder dollar på New York-børsen.

Schlumberger Norge har totalt 1.500 ansatte, og hovedkontoret ligger i Tananger utenfor Stavanger.

Cameron har 24.000 fast ansatte i over 300 land globalt. Selskapet var ved børsslutt i USA tirsdag verdsatt til omkring 8,1 milliarder dollar.

Cameron Norge har rundt 180 ansatte og har hovedkontor på Randaberg utenfor Stavanger. Dertil har boreutstyrsleverandøren Cameron Sense rundt 400 ansatte i Kristiansand. Sistnevnte kom under Cameron-paraplyen gjennom oppkjøpet av TTS' boreteknologivirksomhet for 1,55 milliarder kroner i 2012.

Kjempene blir større

Ifjor høst kjøpte oljeservicekjempen Halliburton opp konkurrenten Baker Hughes for 35 milliarder dollar. Selv etter oppjøpet var Schlumberger imidlertid over dobbelt så store på tidpunktet.

Les også: Halliburton kjøper Baker Hughes

Siden har oljeprisen rast ytterligere, og Halliburton var ved børsslutt i USA tirsdag verdsatt til rundt 29 milliarder dollar.

Schlumbergers oppkjøp av Cameron må godkjennes av relevante myndigheter, og ventes fullført i første kvartal 2016, opplyses det.

Les også: - Tegn på at markedsforholdene forverrer seg
September er farlig i børsår som dette

SE OGSÅ: Forsker levde med de norske soldatene i halvannet år. Funnene hennes vekker oppsikt internasjonalt.

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.