Forrige uke ble det amerikanske farmasiselskapet Abbvies oppkjøp av sin irske konkurrent Shire godkjent.
For omtrent to uker siden mottok det irske selskapet et bud på 31 milliarder britiske pund. Det er det største i rekken av en ny oppkjøpsbølge fra USA i Europa, der amerikanske selskaper kjøper opp sine konkurrenter for å slippe USAs skyhøye selskapsskatt.
- Les mer: Åpner for 328 milliarders oppkjøp
Skatteflytningsoppkjøp
Abbvie-kjøpet tilsvarer 328 milliarder kroner, og er en betydelig økning fra det forrige budet på 286 milliarder, som Shire avslo.
Det amerikanske selskapet skal beholde sitt operasjonelle hovedkontor i den amerikanske byen Chicago, men skal flytte beskatningsgrunnlaget til Irland. Slike oppkjøp er også kjent som «inversion»-oppkjøp, eller skatteflytningsoppkjøp.
I følge Wall Street Journal kommer Abbvie til å redusere sitt effektive skattenivå fra dagens nivå på 22 prosent, til 13 prosent i 2016.
Analyser Financial Times har hentet inn fra den britiske banken Barclays estimerer at Abbvie vil spare over åtte milliarder skattekroner innen 2020.
Abbvie-sjefen uttaler at oppkjøpet ikke alene handler om skattefordelene, men at det også gir selskapet en mulighet til å «diversifisere produktporteføljen». I dag kommer 60 prosent av selskapets inntjening fra deres leddgikt-medisiner, som mister sin patentbeskyttelse i 2016.
Betaler over markedspris
En rekke andre slike avtaler er blitt inngått den siste tiden, der de nyligste er:
- Abbvies overnevnte Shire-oppkjøp - det hittil største skatteflytningsoppkjøpet - ble godkjent forrige uke for 328 milliarder kroner
- Forrige måned inngikk den amerikanske produsenten av medisinsk utstyr, Medtronic, en oppkjøpsavtale med den Dublin-baserte konkurrenten Covidien for 262 milliarder kroner.
- Hospira, nok et amerikansk farmasiselskap, uttrykte nylig et ønske om å kjøpe opp en del av franske Danora for rundt 30 milliarder kroner.
Selskapene betaler ofte langt over markedspris, men kan vente seg å tjene inn milliardsummer på fordelaktig skattelovgivning på andre siden av Atlanterhavet.
- Omtrent 20 amerikanske selskaper har flyttet til utlandet de siste 18 månedene, størstedelen som et ledd i å flytte skattebasen sin ut av USA, sier en skatterådgiver i New York, Robert Willens til Wall Street Journal.
Han opplyser at åtte av disse avtalene har blitt foretatt med Storbritannia som mål. Totalt har 55 skatteflytningsoppkjøp hendt siden 1994.
Smutthull i skattelovene
Bølgen av slike oppkjøp kommer i kjølvannet av den amerikanske presidenten Barack Obamas mål om å kutte smutthull i USAs skattelovgivning. Før helgen ba Obama Kongressen om å sette en midlertidig stopper for praksisen.
- Jeg bryr meg ikke om det er lovlig, det er ikke riktig, sa Obama på torsdag i følge avisen.
USA har den høyeste selskapsskatten blant alle landene i den internasjonale økonomiske unionen OECD, som består nesten utelukkende av rike industriland.
Taper 930 milliarder kroner
Selv med en selskapsskatt på 35 prosent, klarer ikke USA å kreve inn skattene på grunn av en rekke smutthull og skattefordeler. I følge en utregning gjort av økonomitidsskriftet The Economist, førte disse smutthullene og skattefordelene til 150 milliarder dollar i tapte skatteinntekter i fjor. Det tilsvarer 930 milliarder kroner.
En av grunnene til at bølgen av skatteflytningsoppkjøp beveger seg over Atlanteren og mot akkurat Storbritannia, er at britene har gjennomført radikale reformer i skattelovgivingen de siste årene, som blant annet har fort til redusert selskapsskatt.
Les også på DN.no:
Oljegigant advarer mot Russland-sanksjoner
Nordmenn sender Spotify til topps
41 av 500 saker var plagiat (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.