Sent søndag kveld meldte den Skeie-dominerte skips- og løfteutstyrsprodusenten TTS at industrikonsernet Palfinger ønsker å kjøpe virksomheten for over en halv milliard kroner.
- Solid plattform
Skeie-familien, som kontrollerer nær en tredjedel av selskapet, har sammen med Skagen-fondene og øvrige aksjonærer akseptert budet. Dermed ligger veien åpen for de østerrikske beilerne.
- Vi som selger har alltid hatt tro på de store aktørene og sterke markedsposisjoner. Vi så konturene for dette med Palfinger Marine, som tidligere har kjøpt livbåt- og utstyrsprodusenten Harding og flere andre offshorevirksomheter på Vestlandet. Palfinger får en veldig solid plattform når de nå kjøper TTS og man blir nummer tre i verden på maritimt utstyr, sier styreleder Trym Skeie i TTS til Dagens Næringsliv mandag.
Snuoperasjon
TTS har hatt en prosess gående siden februar 2015 i regi av meglerhuset Pareto der man har sett på ulike alternativer for virksomheten, inkludert både partnerskap og oppkjøp.
Palfinger har hatt TTS i kikkerten lenge, men at man først nå har kommet i mål beror på flere forhold, påpeker Skeie.
- Vi har ryddet veldig mye, og det er en timing for alt. Vi har over lengre tid tapt utrolig mye penger på den offshorerelaterte delen, mens den marine delen alltid har gått bra og hatt solid markedsandeler, spesielt i Kina. Nå har vi tilpasset kapasiteten i offshore og ferdigstilt de store tapsprosjektene, så nå tjener vi penger igjen, sier styrelederen.
Magert utbytte
Det ventede salget av TTS representerer nok en milepæl for far (71) og sønn (47) Skeie, som senest i 2012 solgte boreutstyrsvirksomheten i TTS til Cameron med en gevinst på 300 millioner kroner.
Reisen i TTS har imidlertid vært lang og hard. Selv med en bruttogevinst på nærmere 200 millioner fra det varslede salget, sitter Skeie-systemet igjen med mindre enn forventet.
- Totalt sett har investeringene siden 2006 gitt en svak negativ avkastning, hensyntatt alle oppfølgingsinvesteringer og utbytter, sier Skeie.
- Bare cash
Faren, seriegründer og offshorenestor Bjarne Skeie, fylte 70 ifjor, men hviler heller ikke på laurbærene.
Les DNs jubileumsportrett av Bjarne Skeie: "Boremaskinen"
Han sitter i TTS-styret og er fortsatt aktiv styreleder i både Skeie Technology og Skeie Capital. I 2012 startet han også Sigma Drilling for å bygge et nytt boreskip, men det koreanske verftet STX gikk konkurs.
Det er ellers lite som tyder på at TTS-salget vil bli et farvel med oljebransjen.
Med en krigskasse som etter transaksjonen trolig vil utgjøre over en halv milliard kroner, vurderer to blad Skeie nye eventyr innenfor energi og offshore.
- Nå har vi bare cash og venter til ting blir billig nok. Det er muligheter vi ser på, men vi mener det er for tidlig innenfor den aktivatunge delen av offshore, sier Trym Skeie til DN.
- Tilfredsstillende
Budet fra Palfinger på 5,60 kroner per aksje verdsetter TTS til omlag 600 millioner kroner, rundt 65 prosent over sluttkurs fredag. Sist selskapet var like mye verdt var i august 2014.
Med dagens aksept fra MP Pensjon, i tillegg til eksisterende støtte fra 67 prosent av aksjonærene, rykker Palfinger stadig nærmere betingelsen om godkjennelse fra minst 90 prosent.
- Vi mener det er et tilfredsstillende bud, sier Skeie.
- Ekstremt tøft
Styrelederen erkjenner at TTS har lagt bak noen krevende år, men at ryddejobben nå er gjort. Dermed kan den nye eieren dreie oppmerksomheten mer over fra produkt og marked til drift, påpeker han.
- Det har vært et ekstremt tøft marked som har gitt veldig dårlige tall. Nå ser vi effektene at vi har justert ned kapasiteten i offshore-virksomheten og gjort betydelige operasjonelle grep på de andre enhetene, som vi er svært fornøyd med, sier Skeie.
TTS-styrelederen er mindre opptatt av at selskapet trolig vil forsvinne fra Oslo Børs. Da er det viktigere at selskapet sammen med Harding vil bli et sentrum for maritimt utstyr på Vestlandet, mener han.
- Å være børsnotert er veldig plagsomt det også. I hvert fall når man leverer dårlige tall, sier Skeie.
Budet fra Palfinger betinger også tilfredsstillende selskaps- og regnskapsgjennomgang samt godkjennelse av relevante myndigheter i Norge, Østerrike og Kina. Ifølge tilbudsdokumentet ventes kjøpet gjennomført tidligst i august/september og senest i januar 2017.
TTS-aksjen stiger over 60 prosent til 5,45 kroner på en sterk Oslo Børs mandag, der hovedindeksen er opp nær 2,2 prosent sålangt.
Følg markedet med DN Investor
Les også: Én god og én dårlig nyhet til deg som står uten jobb akkurat nå
EU-politiker vedder 1 million euro på at britene blir
- Vær så snill, stopp den sutringen
Flere statlige arbeidsplasser flyttes til Stavanger og Trondheim
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.