I det nye sluttrekorder settes både på Oslo Børs og Wall Street, later proppen til å løsne i oppkjøpsmarkedet.

Toppsjef Knut Brundtland i meglerhuset ABG Sundal Collier har lenge varslet en bedring. Med både Scandics oppkjøp av hotellkjeden Rica og Visma-transaksjonen under beltet, har han også kunne sette handling bak ordene.

- I hele år har vi sett en høyere industriell interesse enn i senere år, som kommer i tillegg til en finansiell interesse som har vært der noe lenger, sier Brundtland til DN.

Likviditet en nøkkel

Parallelt med stigende børser har lave korte og lange renter samt lavere nervøsitet over en lengre periode ført til betydelig økning i kapitaltilgangen til aksjefond og aksjemarkedet generelt, påpeker toppsjefen. I tillegg har bankene blitt mer villige til å bistå i oppkjøpsfinansieringen, samtidig som det også er mulig å finansiere seg i obligasjonsmarkedet.

- HØYERE INDUSTRIELLOG FINANSIELL INTERESSE. Meglertopp Knut Brundtland mener forutsetningene for økt oppkjøpsaktivitet nå er tilstede.
- HØYERE INDUSTRIELLOG FINANSIELL INTERESSE. Meglertopp Knut Brundtland mener forutsetningene for økt oppkjøpsaktivitet nå er tilstede. (Foto: Javad Parsa.)

- Det er mye likviditet i flere former fra flere aktører. Så lenge de forutsetningene ligger der, er det grunn til å forvente større oppkjøps- og børsnoteringsaktivitet, sier Brundtland.

Han erkjenner imidlertid at prosessene tar lenger tid enn tidligere. Dette henger sammen med at transaksjonene har blitt mer kompliserte og involverer flere profesjonelle aktører, som også skaper et tøffere forhandlingsklima, forklarer ABG-sjefen.

- Vi er godt på vei

Mens kun Tanker Investment ble notert på Oslo Børs i årets første tre måneder, ble forsikringsselskapet Vardia, gassrederiet Avance Gas, og rederiet Scanship tatt opp til notering i april. Samtidig er skipsteknologikonsernet Havyard og oljeselskapet African Petroleum godkjent for notering. Utviklingen lover godt for det øvrige transaksjonsmarkedet, skal man tro meglertoppen.

- Etter vår erfaring øker aktiviteten i børsnoterings- og M&A-markedene parallelt når de finansielle forutsetningene ligger i markedet. Så har vel det vært en tendens til at børsnoteringsmarkedet kommer litt før M&A-markedet. Forutsetningene er de samme men det tar nok litt lenger tid før det slår ut i full blomst. Men vi er nok godt på vei  inn i et sånt marked nå, sier Brundtland.

Venter høy aktivitet i Norge

I alt offentliggjorde de 500 største selskapene i Norge 34 transaksjoner til en anslått verdi på rundt 55 milliarder kroner i årets første tre måneder, ifølge en rapport fra revisjonsselskapet E&Y denne måneden. Det er det høyeste nivået på nær fire år, påpekes det.

Mens den økte aktiviteten fører til at oppkjøpene i snitt faller kraftig i størrelse fra foregående kvartal er transaksjonene i større grad drevet av norske kjøpere enn tidligere. Samtidig bærer den siste månedens bedring i børsnoteringsmarkedet bud om sterkere optimisme rundt norske selskaper, etter at kun ett selskap ble notert i første kvartal, ifølge E&Y.

"Dersom optimismen holder seg sterk ute og hjemme, bør transaksjonsaktiviteten holde seg høy i overskuelig fremtid", heter det.

Færre men større dealer

E&Y venter også en moderat økning og større transaksjoner globalt de neste tolv månedene, ifølge en separat rapport som ble utgitt i forrige måned.

"Transaksjonsvolumet - som for tiden er rekordlavt - ventes å øke kun marginalt. Og store, transformerende dealer vil være overskriftene fremfor en betydelig økning i transaksjonsaktiviteten", heter det i EY Capital Confidence Barometer.

Revisjonsselskapet ser aktiviteten dreie rundt detalj-og grossisthandelsleddene, kraftforsyning og strømselskaper, telekommunikasjon, teknologi, gruvesektoren, og olje- og gass. Samtidig sikter interessentene seg inn mot oppkjøp på over tre milliarder kroner.

Prisgapet minker

31 prosent av undersøkte selskaper svarer å ville foreta oppkjøp de neste 12 månedene.

Blant driverne er redusert avstand mellom kjøpere og selgere.

"I det den økonomiske bedringen får feste og etterspørselen for vekst akselerer, minker gapet mellom prisen som selskapene er villig til å betale for eiendeler og underliggende verdivurdering. Nær halvparten av respondentene mener gapet nå er mindre enn ti prosent, og et stort flertall venter gapet å holde seg eller minke over det neste året", heter det.

- Høyere på agendaen

Porteføljeforvalter Kristian Falnes i Skagenfondene har også tidligere varslet økt global oppkjøpsaktivitet.

Skagen-forvalter Kristian Falnes.
Skagen-forvalter Kristian Falnes. (Foto: Trond Sørås.)


Han mener mye taler for at det løsner utover i 2014, og viser til at det historisk har vært en høy korrelasjon mellom utviklingen i aksjemarkedet og aktiviteten innen fusjoner og oppkjøp.

"De siste par årene har fokus vært på økt utbytte og tilbakekjøp av egne aksjer. Når omgivelsene oppleves som mer stabile forventer vi at oppkjøp og markedskonsolidering settes høyere på agendaen. Lave renter og kredittpåslag i obligasjonsmarkedet underbygger dette scenariet", skrev han i et innlegg på selskapets nettsted i forrige måned.

Mens amerikanske General Electric og den tyske industrikjempen Siemens i disse dager kjemper om det franske kraft- og transportkonglomeratet Alstom, prøver det amerikanske legemiddelselskapet Pfizer å overbevise aksjonærene i britiske AstraZeneca.

Her hjemme ble nylig pumpeprodusenten Frank Mohn/Framo kjøpt opp av svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner, mens regnskapskjempen Visma ble solgt for tredje gang. Mandag la også boligbygger Obos 1,4 milliarder på bordet for full kontroll i enebolig- og rekkehusspesialisten BWG Homes.

Største oppkjøp i Norge 1. kvartal 2014

 

Les også:
- Vi er ikke billig lenger, men det kan absolutt bli dyrere

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.