Kutt kostnadene eller glem oppdrag, er den brutale beskjeden som nå dukker opp i brev fra oljeselskapene, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Frykter masseoppsigelser i olje
Oljebransjen begynner jobbkuttene


Oljeselskapene ønsker priskutt på opptil 25 prosent. Større leverandørselskaper sender lignende beskjeder til sine underleverandører.

"Deres evne til å respondere på denne henvendelsen kan få konsekvenser for både vår og våre kunders bruk av deres tjenester", heter det i et skriv Rosenberg har sendt ut til sine leverandører.

"Basert på den ekstraordinære situasjonen vi befinner oss i, oppfordrer vi (....) om å redusere prisnivået fra 2008 for å gjenspeile utviklingen og markedssituasjonen", heter det i et brev fra StatoilHydro.

- Vi aksepterer at folk vil kjøpe produktene billigere nå, men trusler burde oljeselskapene holde seg for gode til, sier oljeservicegründer Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen til DN.

Tiggerbrev
Oljeserviceselskapene han eier har fått tiggerbrev fra både Aker, Aibel, Fabricom, Rosenberg, Sørco, BP, StatoilHydro, ConocoPhillips og Shell.

Innholdet i brevene er både konkrete krav om prisavslag, mens andre har truet med at manglende priskutt kan føre til nye anbudsrunder.

Også bransjesjef Rolf Hestenes i Norsk Industri har lagt merke til brevene fra oljeselskapene, og ifølge Hestenes krever oljeselskapene kutt på mellom 20 og 25 prosent på eksisterende og fremtidige kontrakter.

- De første brevene som ble sendt ut, ble oppfattet som truende, sier Hestenes til DN.

Forsvarer brevskrivingen
Oljeselskapene og større oljeleverandører DN har snakket med forsvarer de såkalte tiggerbrevene de har sendt til sine underleverandører.

- Vi må sammen med leverandørene se på mulighetene til å få ned kostnadene som de siste årene har eksplodert, sier Shell-talsmann Svein Ildgruben til DN.

Utnytter oljeselskapene finanskrisen og sin størrelse til ufint press overfor sine leverandører?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.