Mens opptøyene raste i Atens gater, vedtok den greske nasjonalforsamlingen søndag kveld en ny pakke med svært upopulære sparetiltak. Pakken skal sikre ferske krisemidler til landet.
Titusener av demonstranter hadde samlet seg utenfor nasjonalforsamlingen foran avstemningen om sparepakken. Samtidig gikk svartkledd ungdom til angrep med stein og bensinbomber, og kinoer, kafeer, butikker og banker ble satt i brann.
Inne i nasjonalforsamlingen fordømte statsminister Lukas Papademos opptøyene.
– Vandalisme, vold og ødeleggelse har ingen plass i et demokratisk land og vil ikke tolereres, sa han til de folkevalgte.
Ved midnatt var det klart at sparepakken trass i de voldsomme protestene hadde fått flertall.
Vilkår for kriselån
Sparepakken er et vilkår for at EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) skal utbetale nye krisemidler til Hellas. De tre kreditorene står klar med 130 milliarder euro (985 milliarder kroner) i ferske lån til landet forutsatt at innstrammingstiltakene kommer på plass.
Statsminister Lukas Papademos fastholdt før søndagens avstemning at alternativet til det beinharde spareprogrammet ville være statskonkurs og en økonomisk og sosial katastrofe.
– Vi burde selv ha innsett at det var nødvendig å stramme inn og gjort det på eget initiativ, sa Papademos i en fjernsynstale lørdag kveld.
Han innrømmet at kravene er beinharde, og at kuttene i offentlige utgifter vil bli smertefulle for alle grekere.
– En rotete konkurs vil føre landet inn i et katastrofalt eventyr. Levestandarden vil kollapse, og det vil før eller siden føre til at landet må ut av euroen.
Uten nye kriselån vil Hellas få store problemer med å betale gjeld på om lag 14,5 milliarder euro (110 milliarder kroner) som forfaller 14. mars.
Sterk motstand
Den nye spareplanen vil innebære kutt på 3,3 milliarder euro (25 milliarder euro) i 2012. De kontroversielle tiltakene vil blant annet gå ut over lønninger og pensjoner og bety nedbemanning i offentlig sektor.
Kuttene innebærer blant annet en ny reduksjon i den lovfestede minstelønnen, noe som vil ramme arbeidstakere under 25 år hardest. Arbeidsmarkedet skal samtidig avreguleres slik at det blir lettere å si opp folk, og skatte- og pensjonsordningene blir endret.
Greske fagforbund har protestert kraftig mot kuttene, og ifølge politiets anslag var 80.000 mennesker samlet i Aten søndag kveld for å demonstrere.
På Syntagmeplassen utenfor nasjonalforsamlingen brukte politiet store mengder tåregass mot voldelige demonstranter. Ifølge helsemyndighetene ble minst 54 personer såret i opptøyene.
Les også:
Tyskland har ingen tro på greske løfter
Hellas: - Vi burde selv ha innsett at det var nødvendig å stramme inn
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.