Orklas datterselskapElkem selger to av selskapets kraftverkanlegg som er bundet av hjemfallsvilkår. De to andre kraftverkene i Sauda og Sarpsborg beholdes, skriver Orkla i en melding.
Det var på vårparten at Orkla først gjorde det klart at selskapet var i markedet for å kvitte seg med hele eller deler av sin egen kraftproduksjon. På kvartalspresentasjonen for andre kvartal i august utdypet konsernsjefen litt rundt hvor prosessen sto.
Les også: Orkla kvitter seg med vannet
Der gjorde Opedal det klart at inntektene fra salget av kraftverkene i første rekke skulle brukes til å nedbetale gjeld.
Kraftverkene i Salten overtas av Norsk Vannkraftproduksjon, som er eiet 50 prosent av Nord-Trøndelag Energiverk Energi og 50 prosent av Østfold Energi.
Aksjene i Elkem Energi Bremanger kjøpes av Svelgen Kraft Holding, som eies 56 prosent av Sogn og Fjordane Energi Produksjon, 34 prosent av Tafjord Kraftproduksjon og 10 prosent av Sognekraft.
- Eierskapet til vannkraftverkene har vært viktig for utviklingen av Elkems industrivirksomhet de siste 40 årene. Kraftverkene må selges før hjemfallstidspunktene, det vil si senest innen 10 til 15 år, sier Bjørn Wiggen, styreleder i i Elkem og konserndirektør i Orkla i en pressemelding.
Kom konsolideringen i forkjøpet
Orkla mener selskapet har fått god pris for kraftverkene som selges. Dette skyldes at selskapet fikk en rekke budgivere i konkurransen om kraftressursene. Selskapet forventer at en mange av de offentlige kraftaktørene vil slå seg sammen i årene som kommer, og at det derfor var gunstig å selge kraftverkene før konkurransen blant dem ble begrenset.
Salgssummen er tilsammen 6.009 millioner kroner, hvorav 4.300 millioner kroner for Salten og 1.709 millioner kroner for Bremanger.
Årsaken til at Orkla foreløpig har valgt å beholde virksomheten i Sauda er at den først skal overtas av Statkraft i 2030, uavhengig av om anleggene beholdes av Elkem eller overføres til offentlige selskaper.
Når det gjelder Borregaards kraftverk i Sarpsborg er dette bygget før hjemfallslovene og kan beholdes til evig tid.
Den nye konsesjonsloven for vannkraftverk som ble vedtatt høsten 2008 er den direkte årsaken til at Orkla nå reduserer sitt eierskap i vannkraft. Loven skal sikre offentlig eierskap til vannkraftverk i Norge. Den nye loven tillater kun offentlig eide kraftselskaper å kjøpe og bygge større vannkraftverk.
Den nye konsesjonloven ble negativt mottatt av både Orkla og Hydro, som frem til å dag har vært de største private eierne av vannkraft i Norge.
Etter salget av kraftverkene i Salten og Bremanger har Orkla vannkraftvirksomhet med en produksjon på omtrent 2,5 TWh (terrawatt timer).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.