Konsernsjef Peter Ruzicka i Orkla sier at møtet med næringsministeren og oppmerksomheten i media ikke vil påvirke Orklas strategi om færre, større fabrikker.

- Det vil det nok ikke gjøre. Vi har merket oppmerksomheten og engasjementet dette har skapt. Vår strategi om å skape en mer effektiv og fremtidsrettet produksjon ligger fast, sier Ruzicka til TDN Finans.

- Orkla vil fortsatt halvere antallet fabrikker fra 104 til nærmere femti?

- Det er ikke noe mål for oss å ha færrest mulig fabrikker. Målet er å ha fabrikker med best mulig kapasitetsutnyttelse, sier Ruzicka.

Orkla-sjefen møtte mandag næringsminister Monica Mæland for en samtale om nedleggelsen av Gimsøy Kloster-fabrikken i Skien, samt den planlagte utflyttingen av Idun-fabrikken på Rygge og Ello-fabrikken i Kristiansund.

Han understreker at det ennå ikke er tatt en endelig beslutning om Ello-fabrikken, som avgjøres av styret i datterselskapet Lilleborg.

Utsatt møte

Møtet er utsatt til i morgen som følge av at det i løpet av helgen har kommet en konkret henvendelse fra lokale investorer knyttet til fabrikken.

- Nå har det kommet et konkret innspill og det skal bli vurdert på et styremøte i morgen, sier Ruzicka.

- Flere har argumentert med at dere ikke bør legge ned en fabrikk som tjener penger, slik Ello gjør. Hva tenker du om det?

- Jeg ser at det er noen som liker å bruke det argumentet, men vi kan ikke vente til fabrikkene ikke tjener penger lenger før vi gjør tiltak. Enhetene våre blir ellers for små i konkurranse med store multinasjonale virksomheter, sier han.

- Hvis størrelsen er et problem, kunne dere ikke heller flyttet virksomhet fra Sverige til Norge?

- Vi kunne det, men i dette tilfelle har vi en tilvarende fabrikk i Falun som er fem ganger større enn Ello og dessuten mer moderne, sier Ruzicka.

Ruzicka sa at de på møtet med næringsminister Monica Mæland redegjorde for strategien deres fremover.

- Næringsministeren var opptatt av at det er rammebetingelser fra politisk hold som kan hjelpe i vår situasjon, for eksempel om det er noe som gjør det mer krevende i Norge enn i for eksempel Sverige. Vi sa at i utgangspunktet er det ikke det, sier Ruzicka.

Avviser nedlegging

Han avviser samtidig at prosessen rundt nedlegging av fabrikker i Norge er en del av en utflagging.

- Vi ønsker ikke å forlate Norge, men vi ønsker færre, større enheter. Noen flytter vi til Sverige, men det mest av omorganiseringen vi har gjort internt i landene, sier Ruzicka.

Han viser til at Orkla i fjor la ned Denja Larvik og Nora Brumunddal og flyttet virksomheten til Elverum.

- Vi er en nordisk-baltisk virksomhet med under en tredjedel av vår virksomhet i Norge. Sverige er et dobbelt så stort marked. Det må vi ta hensyn til, sier Ruzicka.

Næringsminister Monica Mæland var mandag ettermiddag i møte med konsernledelsen i Orkla. Foto: Håkon Mosvold Larsen /
Næringsminister Monica Mæland var mandag ettermiddag i møte med konsernledelsen i Orkla. Foto: Håkon Mosvold Larsen / (Foto: NTB scanpix)

- Kan ikke gripe inn

Etter møtet med konsernsjef Peter Ruzicka i Orkla sier næringsminister Monica Mæland at hun ikke kan gripe inn i bedrifters strategiske vurderinger.

I møtet redegjorde Ruzicka for virksomheten og hvilke planer selskapet har for fremtiden.

- Det er Orkla selv som må ta beslutningene i denne saken. Jeg kan ikke gripe inn i bedrifters strategiske vurderinger, skriver Mæland i en epost til TDN Finans.

Hun mener ledelsen er tydelige på at Orkla fortsatt skal være store i Norge.

- De gjør derfor store investeringer i fabrikkene. Samtidig fortalte de at Orkla har for mange fabrikker med for mye ledig kapasitet. (…) Når det gjelder fabrikken i Kristiansund har styret utsatt avgjørelsen der til tirsdag, skriver Mæland.

Hun er fornøyd med måten Orkla sikrer arbeidsplasser i Norge på.

- Jeg er opptatt av at Orkla skal fortsette å være en stor og viktig aktør og arbeidsgiver i Norge. Det fikk jeg forsikringer om at de skal. Det er viktig, skriver Mæland.

Orkla har i dag over 3.000 ansatte i Norge.

 

Les også: Skatteetaten advarer mot ID-svindelforsøk

Seerne rømmer «Senkveld»

Tapte rettssak om sluttpakke

 

Se DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tesla-gründer Elon Musk blir målløs da han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge:

Tesla-Gründer Elon Musk blir målløs da han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: «Em...the... em...the, the, yeah he...»
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
00:45
Publisert: