Oslo Børs falt ytterligere onsdag ettermiddag. Eltek var aksjen som falt mest med frykt for at selskapet vil gjøre alvor av å emittere.
Les også: Økt lønnsomhet i Eltek
Norsk Hydro dempet lenge nedgangen på børsen, men sluttet omtrent på linje med den generelle nedgangen.
Eltek rapporterte et resultatet før skatt på -8 millioner kroner mot et ventet resultat på 50 millioner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans. Resultatet ble påvirket av negative valutaeffekter på 63 millioner. Aksjen endte ned 39,3 prosent.
Analytiker Martin Stenshall i Danske Markets hadde en hold-anbefaling på aksjen med et kursmål på 13 kroner før rapporten.
- Vi har belyst likviditetsskvisen i selskapet og er bekymret for de generelle markedsutsiktene for selskapet. Blant annet har både Nokia og Ericsson guidet et flatt infrastrukturmarked neste år, sier Stenshall.
Selskapet viste en negativ kontantstrøm og skriver i rapporten at de vurderer flere muligheter for å bedre likviditetsposisjonen, blant annet gjennom en emisjon.
- Med det nåværende kredittmarkedet har jeg vanskelig for å se for meg at Eltek kan øke kreditlinjene betydelig, sier Stenshall til TDN Finans, og legger til:
- De store operatørene holder igjen capex-nivået på et ganske lav nivå. I lengden påvirker det ordreinntaket i Eltek.
Eltek-aksjen ble omsatt for 10,5 millioner kroner.
Kutter Hydro etter rapport
DnB Nor Markets kutter sitt kursmål på Norsk Hydro fra 48 til 42 kroner etter at meglerhuset mener gårsdagens kvartalsrapport var "klart lavere enn ventet". Kjøpsanbefalingen opprettholdes.
Meglerhuset tar ned sitt langsiktige prisestimat på aluminium fra 2.300 dollar per tonn til 2.100 dollar per tonn, og de mener Hydro-ledelsen vil måtte vurdere større nedskrivninger innen Aluminium Products-området ved utgangen av året. DnB Nor Markets mener Hydros tilbakekjøpsprogram av egne aksjer vil støtte aksjekursutviklingen fremover.
Ifølge Bloomberg-data kutter også Danske Markets Equities, HSBC, Deutsche Bank og Merrill Lynch sine kursmål på Hydro.
Chalco meldte tirsdag at selskapet planlegger å kutte aluminiumsproduksjonen med 18 prosent fra 22. oktober, og samtidig kan komme til å gjøre ytterligere kutt avhengig av markedet. Den totale kapasitetsreduksjonen vil være 720.000 tonn per år.
- Vi venter flere nyheter om produksjonskutt dette kvartalet. Nivået på produksjonskuttene var ikke nok til å reversere overtilbudet neste år, sier analytiker Chris Ding i China Internatioanl Capital Corp. til Bloomberg News.
Norsk Hydro sluttet ned 4,4 prosent til 25,80 kroner, omsatt for 251 millioner kroner.
Oppgraderer Skogen
Analytiker Harri Taittonen i Nordea Markets har oppgradert Norske Skog fra salg til hold i en analyse av den nordiske skog- og papirsektoren datert onsdag 22. oktober. Grunnet lave aksjekurser har han også oppgradert UPM-Kymmene og Stora Enso.
Taittonen mener at utsiktene for salgsvolumet av avispapir i 2009 har forverret seg, men at prisene vil øke og at selskapene vil oppleve mindre kostnadsøkninger. Han viser også til at flere av selskapene vil få positive valutaeffekter.
Meglerhuset opprettholder sitt kursmål på 20 kroner på Norske Skog-aksjen.
"Balansen er styrket etter salget av virksomheten i Sør-Korea. Norske kroner har svekket seg, og avispapirprisene ventes å stige til tross for svake utsikter til volum", skriver analytikeren.
Han venter at avispapirprisene vil stige til 549 euro pr tonn i 2009 og videre til 566 euro pr tonn i 2010.
Norske Skog steg 3,2 prosent til 19,10 kroner, omsatt for 39 millioner kroner.
Asia gikk på en smell
De japanske markedene fikk seg en skikkelig kalddusj i natt. Etter en mager børsdag endte Nikkei-indeksen ned 6,8 prosent til 8.674,69 poeng.
Les også: Stjernesmell på Tokyo-børsen
Nå som markedet tror at finanskrisen kan ha nådd bunnen, vendes oppmerksomheten mot realøkonomien og de magre utsiktene til vekst og fortjeneste.
Oslo Børs hovedindeks endte ned 5,39 prosent til 243,35 poeng, og det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 5,8 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.