Marine Harvest er blant aksjene som tynget på en svak Oslo Børs tirsdag, etter at aksjen steg marginalt de to seneste handelsdagene. Ingen av de fire analytikerne TDN Finans har vært i kontakt med idag har noen forkl#229 på dagens kursfall.
- Jeg har ikke hørt noe spesielt som kan forklare dagens kursfall, sier en analytiker til TDN Finans.
Analytiker Bent Rølland i Fondsfinans sier at han venter at lakseprisene kan være litt svake på kort sikt.
- Prisene strammet seg til før påske, med priser på rundt 27 kroner kiloen. Forrige uke hadde vi tre slaktedager, og denne uken er det fire. Fremover kommer nok usikkerheten rundt laksemarkedet å øke, sier Rølland til TDN Finans.
Marine Harvest falt 7,5 prosent til 2,77 kroner, omsatt for 145 millioner kroner.
Også Frontline var blant aksjene som falt mer enn markedet tirsdag, og var ned 7,5 prosent til 39,30 kroner per aksje.
Ratene for store oljetankskip har fortsatt å være sterke, og analytiker Anders Karlsen i Nordea Markets peker på økt tonnmiletterspørsel som følge av at kjøpere i Østen har dreid etterspørsel vekk fra Iran til alternative kilder.
Fall for Statoil
Statoil falt 2,4 prosent til 148,70 kroner per aksje.
Statoils informasjonssjef Bård Glad Pedersen fortalte tirsdag TDN Finans at selskapet støtter Gazproms ønske om ren LNG-produksjon ved Shtokman-feltet.
Ifølge ikke-navngitte kilder vil Gazprom vurdere alle aspekter ved prosjektet, inklusive aksjonærstruktur og profittdeling.
-Dette er en forlengelse av at Statoil og Total ikke har vært fornøyd med betingelsene fra tidligere. Det at Gazprom vurderer andre partnere, er jo løse spekulasjoner, men vil jo implisitt ligge i kortene, dersom Statoil og Total ikke lenger vil være med på prosjektet, sier en analytiker til TDN Finans tirsdag.
Øker i Vimpelcom
Telenor faller mindre enn markedet tirsdag etter at selskapet i påsken kjøpte 65 millioner aksjer i Vimpelcom for 715 millioner dollar, og dermed økte sin eierandel fra 32 til 36 prosent.
Inkludert preferanseaksjer er Telenor sin stemmerett dermed på rundt 40 prosent.
Selv om markedet kan være negativt innstilt til den økte eierandelen, grunnet tidligere konflikter med Altimo vedrørende eierskapet i Vimpelcom, mener UBS at det kan være annerledes denne gangen.
”Den økte stemmeretten bør etter vårt syn gi det (Telenor red. anm.) en god forhandlingsposisjon ved kommende strategiske prosesser eller ved valg av nytt styre”, skriver meglerhuset i en oppdatering onsdag.
Høyner kursmål
I en analyse skrevet før Telenor økte sin eierandel i Vimpelcom, høyner Citigroup sitt kursmål på Telenor fra 112 til 115 kroner, etter en oppjustering av ”summen av delene”. Samtidig er eps-estimatene for 2012 og 2013 redusert med 1,6 og 1,7 prosent som følge av valutajusteringer.
Meglerhuset venter at omsetningsveksten vil falle fra 7,0 prosent i fjerde kvartal 2011, til 5,8 prosent i første kvartal, delvis grunnet aggressive markedsføringskampanjer før jul.
Vedrørende situasjonen i India så tror meglerhuset at markedet priser inn en full utgang fra det indiske markedet. Citigroup tror imidlertid at Telenor blir værende i et utvalg sirkler og mener i tillegg at dette vil være den mest lønnsomme strategien for selskapet.
Telenor er ned 1,73 prosent til 102,10 kroner.
Svake jobbtall i USA
En overraskende svak amerikansk arbeidsmarkedsrapport (non-farm payrolls) langfredag setter sitt preg også på det norske aksjemarkedet på den første børsdagen etter påske.
Rapporten viste en vekst i sysselsettingen i mars på kun 120.000 personer, mens det på forhånd var ventet en vekst på 210.000. Fallet var også stort fra en vekst på 275.000 og 240.000 i henholdsvis januar og februar.
Les også: Skuffende jobbtall fra USA
Amerikanske aksjer falt igår mandag, med S&P-indeksen ned 1,14 prosent og Dow-indeksen ned én prosent. Det var ventet at nedgangen ville påvirke det norske aksjemarkedet tirsdag.
Den svake rapporten har også bidratt til fornyet diskusjonen om hvorvidt den amerikanske sentralbanken vil starte seddelpressen.
Værfenomen
Handelsbanken Capital Markets mener imidlertid arbeidsrapporten var mindre negativ enn den kunne se ut som, og peker i sin morgenrapport tirsdag på at de månedlige tallene alltid er volatile. Meglerhuset er også positiv til at rapporten viser ytterligere fall i ledigheten, til 8,2 prosent fra 8,3 prosent måneden før.
- Skuffelsen kan lett forklares som et værfenomen. Den milde vinteren gav nemlig ekstra støtte til arbeidsmarkedet i januar og februar, og da ble oppgangen fra februar til den mer normale mars litt mindre enn ventet, skriver Handelsbanken Capital Markets.
Børsfall i Europa
Bekymring for svakere økonomisk vekst både i flere euroland og globalt bidro til stort kursfall på flere av de største europeiske børsene tirsdag.
I London sank FTSE 100-indeksen med 2,24 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned 2,49 prosent.
I Paris sank CAC-indeksen med 3,08, mens det var størst fall i Milano, der kursene falt med hele 4,98 prosent
Oslo Børs falt 3,13 prosent til 408,73 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,1 milliarder kroner.
Les også:
Baksaas og Giske på India-tokt
Asia-børsene faller videre
Sissener-fond tapte 100 millioner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.