Oslo falt markert fredag etter meget skuffende jobbtall fra USA. Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten viste at ingen nye jobber ble skapt i august. Det var på forhånd ventet en økning på 68.000 nye sysselsatte i USA i august, ifølge Bloomberg News.
Sysselsettingen i privat sektor økte med 17.000 personer i august, mens det var ventet en oppgang på 95.000 personer.
På toppen av det hele ble juli-tallene kraftig revidert ned. Sysselsettingsveksten i juli ble nedjustert til 85.000 personer, fra tidligere rapporterte 117. 000. Sysselsettingveksten i privat sektor i august ble nedrevidert til 156.000, fra tidligere rapporterte 154.000.
Les også:
Ingen nye jobber i USA i august
- Holder en knapp på amerikanske lettelser
Månedens viktigste tall
Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities uttalte til nyhetsbyrået TDN Finans før tallene ble kjent at selv om tallet er en etterslepende indikator, så blir det sett på som det viktigste makrotallet denne måneden. Årsaken er at det er en presis indikator og at den har stor betydning for forbruket.
First Securities var i likhet med andre meglerhus noe mer optimistiske til rapporten sett i lys av makrotallene som allerede har kommet denne uken.
I fjor høst var det et mønster i markedet hvor dårlige makrotall førte til børsoppgang grunnet økte forventninger til kvantitative lettelser. Seniorøkonomen utelukker ikke et slikt mønster i høst, men tror uansett effekten blir mindre enn i fjor.
-Situasjonen er annerledes nå enn i fjor. Da Bernanke begynte å snakke om QE2 på Jackson Hole i fjor kom det som en overraskelse på markedet. Det er ikke tilfelle nå og den nyhetseffekten man fikk i fjor, er ikke tilstede denne gangen, sier Wilhelmsen.
Han legger til at den eventuelle effekten av sentralbankens kjøp av statsobligasjoner vil bli mindre ettersom rentene allerede er veldig lave, og mye lavere enn i fjor.
Fremover ser seniorøkonomen at markedets fokus igjen vil rette seg mot de statsfinansielle problemene i eurosonen. Han mener de rike landenes tålmodighet med piigs-landene er strukket langt og ser for seg at pengeunionen begynner å slå sprekker.
Som eksempel nevner han Finland sitt krav om at Hellas måtte stille sikkerhet for å få nye lån. Ifølge Wilhelmsen var det tydelig at andre land var enige i dette synspunktet og tar dette som et klart tegn på økt motstand blant flere lands befolkninger.
Oljefall
Oljeprisen stupte på direkten da jobbtallene ble kjent, og nordsjøolje med levering i oktober falt to dollar til 112,25 dollar fatet, men hentet inn igjen noe. Ved stengetid i Oslo, stod fatet i 113,11 dollar, ned en drøy dollar fra i går. I USA falt oljeprisen enda mer, ned 1,8 dollar til 87,13 dollar fatet.
Statoil-aksjen STL falt 2,08 prosent etter å ha vært ned over tre prosent. Aksjen sluttet på 127,20 kroner.
Slik sluttet noen av de mest omsatte aksjen på Oslo Børs:
- Yara YAR - -1,16 prosent
- Seadrill SDRL - 0,86 prosent
- Telenor -3,00 prosent
- DnB Nor - 4,03 prosent
- Norsk Hydro NHY -3,46 prosent
- Royal Caribbean RCL - 6,97 prosent
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 2,77 prosent til 369,63 prosent. Det ble omsatt for nær fire milliarder kroner.
Les også:
- Investorene får betalt
<b>Fredriksen tett på budplikt </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.