Dagen er den desidert verste i år, og fallet setter verdiene langt tilbake. 25 august ifjor var forrige gang hovedindeksen sluttnoterte på et lavere nivå
Børsen har falt 18,37 prosent på de syv siste handelsdagene.
Dratt ned av USA
Oslo Børs startet markert ned for syvende handelsdag på rad mandag. Men allerede etter 25 minutter var hovedindeksen i pluss, for å så igjen å falle kraftig.
Les mer: USA fortsetter nedturen
Da det var litt over en halv time igjen av dagen var Oslo Børs ned over seks prosent. USA-børsens negative åpning sendte børsen på en ny nedtur i ettermiddag.
Natt til lørdag meldte ratingbyrået Standard & Poors at det har nedgradert USAs kredittrating fra AAA til AA+ med negative utsikter som følge av at budsjettavtalen antas å være utilstrekkelig.
Les også: S&P nedgraderer USA
- Nær bunnen
Aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets peker på det kraftige børsfallet i verden den siste tiden som grunnen til den moderate effekten av nedgraderingen idag. Han mener nedgraderingen var noe ventet.
- Aksjemarkedet har falt såpass mye, og mye negativt har blitt priset inn, sier Lyshoel til DN.no.
Han legger til at selskaper nå prises på forventet inntjening til nivåer ikke sett siden bunnen i 2008, da finanskrisen førte til børsras verden over.
- Vi tror at et eventuelt videre fall herfra blir ganske kortvarig, og at man er nær en bunn her på 360, sier aksjestrategen.
- Bildet av en økonomisk supermakt brister
Strateg Robert Bergqvist i meglerhuset SEB Enskilda ser nedgraderingen som en brist i bildet på USA som den overlegne og naturlige økonomiske supermakt, og USAs geopolitiske rolle.
- Faktumet at USA nå har mistet den høyeste kredittvurderingen fra ett av de tre største kredittvurderingsbyråene, en vurdering som også inkluderer negative utsikter, er bare nok en bekreftelse på vestens store og krevende - fra et tids, vekst og politisk perspektiv - gjeldsproblemer og de destabiliserende globale ubalansene, skriver Bergqvist i en oppdatering.
- Amerikansk gjeld og dollar ikke truet
Han advarer imidlertid om at effektene av negraderingen ikke bør overdrives.
- Amerikanske statsobligasjoner og dollarens posisjon er ikke truet. Mer bekymringsfullt er det at den amerikanske økonomien allerede viser tegn til svakere vekst mens Obama-administrasjonen og den amerikanske sentralbanken har mer eller mindre ingen økonomiske virkemidler til å håndtere en ny resesjon, heter det.
Mangel på virkemidler
Spørsmålet mange nå stiller seg er hvordan Federal Reserve, som starter sitt todagers rentemøte i dag, vil reagere på nedgraderingen og den påfølgende markedsuroen. Sentralbanken har fortsatt tilgjengelige virkemidler for å stimulere til vekst i den amerikanske økonomien, men mange spør seg om de er tilstrekkelige.
Wall Street Journal påpeker i en artikkel mandag at ifølge historien vil sentralbanksjef Ben Bernanke bruke de vertøyene han har, selv om han tror det vil bidra bare marginalt positivt. Samtidig har han imidlertid bestemt seg for i større grad å sikre at inflasjonen er nær to prosent. Frykten for stigende inflasjon kan derfor hindre at Fed vil lansere en ny runde med kvantitative lettelser, det vil si tilbakekjøp av amerikanske statsobligasjoner for tilføre likviditet i markedet, verktøyet som kanskje har størst sannsynlighet for å virke.
- Vil ha betydelig innvirkning
Ifølge analyser meglerhuset JPMorgan Chase gjorde da S&P meldte at den amerikanske kredittratingen var satt på Creditwatch, vil nedgraderingen som nå har funnet sted ha betydelig påvirkning på den amerikanske økonomien. På mellomlang sikt ventes markedsrentene å stige rundt 60 basispunkter, noe som medfører en økning på rundt 120 milliarder dollar årlig i landets renteutgifter. Veksten anslås å bli tynget med nær et halvt prosentpoeng.
I Japan faller markedet over to prosent, mens det er nedgang på 3-4 prosent i Hong Kong, Sør-Korea og Kina.
Oljeprisen faller rundt 3,37 dollar til 106 dollar fatet mandag.
Statoil med oljefunn
Statoil endte ned 3,8 prosent og dempet med det nedgangen på Oslo Børs etter å ha meldt om et oljefunn på 200-400 fat oljeekvivalenter på Aldous Major Sør-prospektet, vest for Lundins Avaldsnes-funn, hvor og Statoil er medeier. Statoil tror også det kan finnes mer hydrokarboner nord og sør for funnet.
Les også: Stort oljefunn i Nordsjøen
Songa Offshore falt kraftig etter selskapet publiserte resultatrapporten for andre kvartal. Resultatet var i tråd med analytikernes forventninger, men usikkerhet knyttet til finansiering av nybygg tynger aksjen.
Songa Offshore falt 13,8 prosent til 20,00 kroner.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 5,65 prosent til 344,39 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 7,7 milliarder kroner.
Les også:
Spår ny krise i Europa
<b>- Gjeldsfesten er over</b>
<b>- Nedgang, men ingen krise</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.