Oslo Børs stupte i likhet med et samlet europeisk børsmarked. Den ledende Frankfurt-børsen er ned hele 5,70 prosent, mens både Stockholm, Paris- og Madrid-børsen snuser på 5-tallet.

Bekymring for veksten i verdensøkonomien etter skuffende amerikanske nøkkeltall og gjeldssituasjonen i Europa tynget markedene.

- Stengte USA-børser forsterker fallet
Aksjestrateg Morten Jensen i DnB Nor Markets mener også et stengt amerikansk børsmarked mandag bidrar til å forsterke den negative utviklingen. Det europeiske markedet har for vane å falle eller stige mer når USA-børsene holder stengt, ifølge ham.

- Det er sikkert en av grunnene til at det faller så mye. Dels skyldes det sykelen, og dels utviklingen i forbindelse med bank- og valutaproblematikken i euro-området, sier Jensen til DN.no.

Snudde til kjøp forrige måned
DnB Nor Markets oppjusterte sist sitt syn på aksjemarkedet 10. august, fra nøytral til overvekt, ifølge strategen. Meglerhuset anbefaler fortsatt sine kunder å øke andelen aksjer i sin investeringsportefølje. Denne uken tar også meglerhuset inn forsikringsselskapet Gjensidige og gjødselsprodusenten Yara i sin anbefalte aksjeportefølje.

Amerikanske nøkkeltall herjer markedet
Jensens kollega, aksjestrateg Kristian Tunaal i DnB Markets, mener det viktigste er å ta inn over seg forrige ukes svake sysselsettingstall i USA. Strategen peker på arbeidsmarkedstallene som kom inn fredag var langt under ventet, i motsetning til amerikanske makrotall tidligere i uken.

Han har derfor store forhåpninger til morgensdagens nøkkeltall fra andre siden av Atlanteren. I morgen tirsdag offentliggjøres industri-indeksen ISM for tjenestesektoren kl. 16.00 norsk tid. Tunaal venter et tall litt over 50, som markerer grensen for tiltagende og avtakende aktivitetsnivå. Ifølge Bloomberg News ligger konsensus på 51,0.

- Positivt syn på markedet
Aksjestrategen mener et bra ISM-tall for tjenestesektoren vil gjøre at man kan man begynne på å fokusere på alle de gode tallene i USA, fremfor det ene dårlige som kom fredag. Han påpeker at arbeidsmarkedstallene blir påvirket av mange engangseffekter, hvor det kan være en feilmargin opptil 100.000.

- Inntjeningen i selskapene er fortsatt svært god, så vi har et positivt syn på markedet fremdeles, sier han.

Han synes mye er blitt billig i Norge med det siste aksjefallet. Meglerhuset har blant annet et fortsat positivt syn på oljerelaterte selskaper. Dagens oljepris er mer enn god nok til å holde aktivitetsnivået oppe og økende, ifølge ham.

Kjøpsanbefalinger på Orkla
Orka-aksjen falt i takt med markedet mandag etter DN-oppslag og spekulasjoner om at selskapet vil skille ut Sapa. Flere meglerhus gjentar sine positive syn på selskapet i oppdateringer.

Pareto Securities gjentar i en oppdatering sin kjøpsanbefaling med kursmål 66 kroner. De verdsetter Sapa til 19 kroner per aksje, mens de mener de fleste verdsetter virksomheten til 12 kroner.

De forsvarer sin verdivurdering over konsensus med at de bruker midtsyklisk inntjening istedenfor inntjening for 2012.

Pareto mener den mest sannsynlige måten Orkla vil skille ut Sapa på, er gjennom en separat børsnotering.

Også SEB Enskilda gjentar kjøpsanbefalingen på Orkla-aksjen og skriver at Sapa er den mest konjunkturavhengige delen av Orkla-aksjen. Meglerhuset nedjusterer summen av delene-verdivurderingen fra 66 til 61 kroner, og kursmålet fra 56 til 52 kroner.

Sapa kan skilles ut
Dagens Næringsliv skrev mandag at Orklas styreleder Stein Erik Hagen ønsker å skille ut den svenske aluminiumsprodusenten, Sapa, fra Orkla-konsernet når konjunkturutviklingen bedret seg.

I 2010 ble det imidlertid uttalt fra Orkla at selskapets kjerneområder fremover ville være både merkevarer og Sapa.

Hagen tilbakeviser til TDN Finans mandag at Sapa skal selges. Han sier det ikke er aktuelt å selge Sapa nå, og at de vil fortsette å utvikle selskapet videre.

- Eventuell utskillelse vil derfor først bli vurdert om noen år, sier Hagen til TDN Finans.

Ifølge Hagen er styret og ledelsen enige i alle viktig spørsmål.

Les også: Hagen vil fjerne svensk kjempe
<b>- Ikke aktuelt å skille ut Sapa nå</b>

Orkla-aksjen ORK falt 4,3 prosent til 41,05 kroner.

Hovedindeksen falt 4,48 prosent til 353,06 poeng og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,1 milliarder kroner på Oslo Børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.