Årets første måned ligger bak oss, og fasiten viser at hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,4 prosent til 362,7 poeng. OBX-indeksen led samme skjebne og mistet 2,8 prosent.

I Europa falt Frankfürt, Paris og London henholdsvis 6, 5 og 4 prosent. I USA falt Dow Jones og S&P500 begge mellom 3 og 4 prosent, mens japanske Nikkei mistet 3 prosent.

Hittil i år har Oslo Børs gitt den dårligste avkastningen av alle de nordiske børsene, målt i lokal valuta.

 



Senket av Kina
Oslo Børs er i stor grad preget av urovekkende signaler østfra.

- Kinesiske myndigheters påbegynte innstramning for å bremse den økonomiske veksten i landet har bidratt til bredt internasjonalt børsfall, og er en av årsakene til at en seks måneder lang opptur i Oslo ble brutt i januar, sier Tor Arne Olsen, pressetalsmann ved Oslo Børs, i en månedsoppsummering.

Les: - Man er redd og Kina stanser lånefest

Kinesisk økonomi har vært den viktigste driveren bak oppgangen i verdensøkonomien det siste året, og en oppbremsing av den økonomiske veksten i Kina vil derfor påvirke utviklingen i verdensøkonomien, skriver Olsen.

  Frykten er at både etterspørsel og produksjon vil kunne reduseres betydelig, blant annet fordi myndighetene gjør grep for å begrense utlån. Det vil i sin tur bremse investeringene.

- Frykt for redusert kinesisk appetitt på råvarer har bidratt til fall i oljeprisen, som har påvirket energisektoren på Oslo Børs negativt. Men til tross for oljeprisfall har Oslo Børs klart seg bra sammenlignet med andre markeder, skriver Olsen.

Selv om kursrallyet uteble, økte aktiviteten kraftig målt både etter omsetning og antall handler.

Kickstart i sjømat
Sjømatsektoren var en vinner i 2009, og har fått en kickstart på 2010.

Marine Harvest og Austevoll la på seg henholdsvis 26 og 23 prosent, mens Grieg Seafood og Lerøy Seafood steg henholdsvis 17 og 18 prosent.

Mørkt for REC
Solenergiselskapet RECs aksje har falt kraftig i januar. Aksjonærene måtte totalt se at 22 prosent av verdiene forsvant, noe som reflekterer usikkerheten rundt bransjens nære fremtid, skriver Olsen, og føyer til:

- Påstander om massiv shorthandel kan også være en forkl#229 på kursnedgangen i aksjen som nå prises nær 90 prosent lavere enn ved toppnoteringen høsten 2007.

Les: REC-aksjen shortet i senk

Andre tungvektere som fikk en svak start på året var Norsk Hydro, Seadrill, Yara og Statoil. Disse falt alle mellom 5 og 10 prosent.

Dette var de 10 største meglerhusene i januar:



Dette var de mest omsatte aksjene i januar: